Sauna Boulevard – Spa & Bath Boutique

NaTrue minősített komzetikumok a Mellistől

Napjainkban nagy a kínálat a bio- és natúrkozmetikumok terén, szinte minden drogériában és webshopban megtalálhatóak. Mielőtt rögtön a pénztárcánkba nyúlnánk és költekezni kezdenénk érdemes egy pillantást vetni a terméken szereplő összetevőkre. Nézzük meg továbbá, hogy a termék rendelkezik-e olyan minősítéssel, ami tanúsítja a termék minőségét és azt, hogy valóban természetes összetevőkből áll. Hogy mi megengedett és mi nem, azt a natúrkozmetikum minősítések irányvonalai, mint a BDIH Kontrollierte Naturkosmetik vagy a NaTrue határozzák meg. Sok gyártó azonban még nem veszi figyelembe ezeket a követelményeket. Az igazi natúrkozmetikum előállítók teljesen lemondanak a szintetikus zsírokról, olajokról, színezékekről és helyettük a növényi összetevőket választják, lehetőleg ellenőrzött biológiai művelésből. Az állati eredetű anyagok csak egyes esetekben megengedettek, mint a viasz és a méz.


A NaTrue-minősítésről
A NaTrue egy nemzetközi non-profit szerveztet, melynek európai natúrkozmetikai cégek a tagjai. Célja a természetes alapanyagú szépség- és bőrápolási termékek használatának elterjesztése, illetve megvédése. Hisz az ember és a természet közötti harmóniában, védi a környezetet, és odafigyel a természet adta kincsek környezettudatos kinyerésére. Ellenzi az állatokon való kísérleteket, ami a minősítés megszerzését kizáró ok. A minősítést a németországi IKW és a NaTrue szövetség ítéli oda az arra érdemes gyártóknak és termékeiknek. Az összetevők és feldolgozásuk módja alapján három minősítési szintbe sorolják a kozmetikumokat.

 • Az első szint esetén teljesülnek az alapkövetelmények. A felhasznált olajok 90 %-a természetes anyagokból kell, hogy álljon, a parfümöknek pedig 60%-a. Ha ezeknek mind megfelelnek, akkor már természetes kozmetikumnak nevezhetjük őket.
 • A második szint legalább 15 % százalékban feldolgozatlan növényi vagy állati eredetű természetes anyagot jelent. Ebből legalább 70%-nak ellenőrzött biológiai előállításból vagy gyűjtésből kell származnia.
 • A harmadik szint azt jelenti, hogy a termék legalább 20% -a feldolgozatlan növényi vagy állati eredetű természetes anyagot tartalmaz. Ebből legalább 95%-nak ellenőrzött biológiai előállításból vagy gyűjtésből kell származnia.

Alapvetően megengedett néhány természetazonos, laborból származó nyersanyag és természetközeli összetevő használata. Ezek tovább feldolgozható anyagok, mint pl. a tenzidek, de használatuk korlátozott, a termék tömegének maximum 15% lehet.
A NaTrue az egyik legszigorúbb és legmegbízhatóbb minősítés, amit egy kozmetikum kaphat. Aki értékeli a magas bio-arányt, legjobb, ha a harmadik szinten lévő terméket veszi.

Mire figylejünk a kozmetikumok kiválasztásánál?
Környezettudatos vásárlóként a következő anyagokat, összetevőket kellene elkerülni, ami a legtöbb kozmetikumban gyakran előfordul:

 • Az ethoxilált felületaktív anyagok széleskörűen használtak a kozmetikumokban, mint habosító anyagok, emulgeáló szerek és nedvesítő szerek. A gyártási folyamat során mérgező vegyi anyag keletkezik, az 1,4-dioxane, ami potenciálisan rákkeltő.
  A címkéken a „PEG” rövidítéssel, „polyethylene”, „polyethylene glycol”, „polyoxyethylene”, „-eth-„, vagy „-oxynol-„-lal azonosítják.
 • Ásványi olaj feldolgozásának melléktermékei, melyek befedik a bőrt, mint a műanyag. Ezzel eltömítve a pórusokat, gátolva a bőr méregtelenítő folyamatait, elősegítve az aknék és más rendellenességek létrejöttét. Lassítja a sejtfejlődést, idő előtti öregedést okoz. Emellett az ásványi olaj származékok szennyezettek lehetnek rákkeltő hatású PAH-okkal (Polycyclic Aromatic Hydrocarbonok). Ha lehet kerüljük a vazelin, paraffin olaj és viasz tartalmú kozmetikumokat.
 • Szulfátok, melyeket többnyire samponokban és tisztítószerekben használnak. Ezek komoly bőr irritációt és súlyos kiszáradást idézhetnek elő az arra érzékenyeknél. A szulfátok felelősek a termék habosságért, egyes fajtái rákkeltő hatásúak
 • Parabének, melyeket az 1920-as évektől széles körben használnak fel tartósítószerként kozmetikumokban és testápolási termékekben. Fő kockázatuk, hogy ösztrogénszerűen viselkednek és így károsítják a hormonrendszert.

Termékeink közül a Mellis kozmetikumai kapták meg a Natrue minősítést. Ennek megfelelően nem tartalmaznak:
-etilénoxylált PEG tartamú anyagokat, melyek gyengítik a bőrt
-pertolkémiai anyagokat, mint pl. paraffin, vagy más ásványi olajokat
-parabéneket, vagy más természetes alapú kozmetikában el nem fogadott tartósító szereket
-szulfátokat
-szintetikus színezékeket, parfümöket

Természetes kozmetikumok:

 • Arcmaszk fehér tőzegáfonyával, nyírfanedvvel és mézzel
 • Epres bőrradír tengeri homokkal, nyírfanedvvel és mézzel
 • Kézkrém lenmagolajjal és mézzel
 • Masszázskrém gomborkaolajjal, fehértőzeg és tőzegáfonya kivonattal
 • Élénkítő lábkrém mentával és mézzel
 • Ápolókrém áfonyával, nyírfanedvvel, mézzel és fehértőzeggel
 • Szauna méz mentás csokoládéval

Természetes kozmetikumok organikus összetevőkkel:

 • Arcmaszk mentás csokoládéval
 • Masszázskrém gomborkaolajjal, fehértőzeg és tőzegáfonya kivonattal
 • Mellis szauna mézkrém, fehértőzeg kivonattal
 • Mellis szauna mézkrém, mocsári szedermagokkal
 • Mellis szauna mézkrém, finn erdei fenyőkátránnyal
 • Mellis szauna mézkrém, eredeti finn tőzeggel
 • Mellis szauna mézkrém, nyírfarügy kivonattal

A termékek megvásárolhatóak a szauna webshopunkon keresztül erre a linkre kattintva.

Next Post

Previous Post

© 2024 Sauna Boulevard – Spa & Bath Boutique