Sauna Boulevard – Spa & Bath Boutique

Szárított gyógynövények a Sauna Boulevardnál


Napjainkban sokan igyekeznek odafigyelni arra, hogy minél egészségesebb és minőségibb termékeket vásároljanak. A gyógynövények a természetből származnak, éljünk ezzel a lehetőséggel, ahelyett, hogy gyógyszereket tömnénk, magunkba. Használjuk a természet kincseit, mint alternatív gyógymódot. Természetesen nem kell ahhoz betegnek lenni, hogy a gyógynövényekkel találkozzunk, mivel egyre több kozmetikai termékben megtalálhatóak a jótékony hatásuk miatt. A következőkben a gyógynövények szárítási módjairól és a Sauna Boulevard által forgalmazott négy féle gyógynövény rövid jellemzőjéről olvashatnak.

Miért és hogyan szárítjuk ki a gyógynövényeket?

Azért szárítjuk ki a növényeket, mert így konzerváljuk őket. A szárítás folyamán a legfontosabb a gyorsaság. Minél gyorsabban sikerül megszárítani a nyersanyagot, annál jobb minőségű lesz. A megfelelően szárított növényi rész megőrzi hatóanyagának jelentős részét, amit így előnyösebben is lehet kivonni, mint a friss növény részekből. A másik alapvetően fontos szempont a szárítási hőmérséklet. A különböző növényi részek optimális szárítási hőmérséklete eltérő. A hőmérséklettől függetlenül fontos azonban a folyamatos légcsere, a növényt körülölelő levegő nedvességtartalmának alacsony szintén tartása. A szárításnak többfajta módja van: Tűző napon, árnyékban, tűz felett. A száradás folyamata szemmel látható zsugorodással, színváltozással esetenként szaggal is járhat.
A szárított növények általában két évig nem veszítenek hatóerejükből. Ekkor sem kell azonban kidobni megmaradt készletünket, régebbi füvekből kellemes gyógynövényfürdőt készíthetünk.

Gyógynövényeink:

  • Levendula: Virágát évszázadokon keresztül használták, mint fájdalomcsillapító, görcsoldó, nyugtató, idegrendszert erősítő szer. Harmóniát teremt az emberben, látvány és illat együtt bűvöl el mindenkit, frissít, regenerál, felüdít és nyugtat egyszerre. Aromaterápiában használva feszültségoldó, idegerősítő, nyugtató hatású. Enyhíti a fejfájást, a depresszív kedélyállapotot, segíti az elalvást. Lakótérbe helyezve a szárított virágot, kellemes levendula illat telíti be lakásunkat, mely elűzi molyokat, tetveket, rovarokat.
  • Borsmenta: Ezt az aromás illatú gyógynövényt már évszázadok óta használják megfázás és fejfájás ellen. Számos, megfázással küszködő beteg tapasztalata szerint is, a borsmenta mentolját belélegezve légzésük könnyebbé vált.
  • Kamilla: A kamilla virágzataiból készített vizes kivonatok gyulladáscsökkentő hatása részben arra vezethető vissza, hogy fokozatosan csökkentik a szervezet érzékenységét. A légutak hurutos megbetegedéseiben, rekedtségben, a kamillagőzök belégzése segít elmulasztani a tüneteket.
  • Rózsa: Azon kívül, hogy kellemes illata van kedvjavító, nyugtató hatású, javítja a memóriát. Enyhíti a hangulatingadozást, mentális és fizikai fáradtságot. Azt állítják róla, hogy nemi vágynövelő hatása is van.

A Sauna Boulevard által forgalmazott szárított gyógynövények 250g-400g kiszerelésben kaphatóak. Javasolt felhasználása: párologtatás szaunában, vagy más helységekben. Tegyen vizet és tetszőleges mennyiségű gyógynövényt a szaunakályha, vagy más hőforrás (pl. fűtőtest, gyertya) fölött elhelyezett párologtatóba. A hő hatására a növény olyan illattal árasztja el otthonát, mintha frissen szedte volna. Hozzá való párologtató edény is rendelhető webshopunkon.

Next Post

Previous Post

© 2024 Sauna Boulevard – Spa & Bath Boutique