Sauna Boulevard – Spa & Bath Boutique

Miért viseljünk szaunasapkát a szaunában?


Sokan kérdezik tőlünk, hogy miért van szükség a szaunasapka használatára. Többen azért ódzkodnak a kalap viselésétől, mert viccesnek tartják és szokatlannak, míg mások azt hiszik, hogy a sapkától melegük lesz. A következő cikkben szeretnénk a fenti kérdésre kielégitő választ adni és a kételyeket eloszlatni.
Amit tudnunk kell, elsősorban a fejünkről:
• Az agy a számtalan folyamat révén, gondolkodás közben hőt termel. Az agy túlhevüléstől való megóvása érdekében a fej összetett véredény rendszerrel van ellátva, amely vért szállít a fejen levő vékony bőrhöz és lehetővé teszi így a hő távozását.
• A fejünkben több hajszálér van négyzetcentiméterenként, mint más testrészünkben, túlhevülésük komoly problémát okozhat hosszútávon.
• A bőr ereinek ideiglenes kitágulása és a verejtékezés szervezetünk elsődleges módszerei arra, hogy hőveszteséget érjen el.
Egyszóval fontos védeni a fejünket!
Amit tudnunk kell a szaunasapkáról:
• A szaunakalap komoly kúlturával rendelkezik a Balti államokban és Oroszországban. (és lassan hazánkban is)
• Olyan anyagokból (gyapjúból, lenből) készül, melyek jól szigetelnek, így megakadályozzák a fejünk a túlmelegedését. Gyakorlatilag egy egyenletes hőmérsékletet biztosítanak
• Az emberi haj 80-90 C forróságra rendkívül rosszul reagál, kiszárad és könnyen töredezetté válhat. A sapka megfelelő védelmet nyújt a hajunk és a fülünk számára is. Több ideig tudunk a szaunában tartózkodni.
• Segít az izzadságot elvezetni
• Közösségteremtő ereje lehet. Divatos, menő és humoros is.

Miből készülnek a fejfedők?
Általában két közkedvelt anyagból, gyapjúból és lenből. Nem véletlenül, hiszen mindkét anyag természetes és olyan tujadonságokkal rendelkezik, amelyek a szaunázás élményét fokozzák. A két anyag azonban eltérően működik:

A gyapjúból készült nemezsapkák a legkevésbbé nedvesednek át, a benne lévő viasz víztaszító hatása miatt. Ez a szaunában kifejezetten előnyös a magas páratartalom és a verejtékezés miatt. A meleg hatására egészen jól formázhatóak. A gyapjú még ismert arról is, hogy nagyon jól szigetel, ezért azoknak a szaunázóknak, akik kevésbé bírják a meleget ezt a típust szoktuk javasolni.

A len gyorsan szívja a nedvességet és gyorsan szárad. Nagy melegben segíti a test hőszabályozását. A szép fénye, hűvös tapintása, nagy szakítóereje és rugalmassága teszi kedvelt textilipari nyersanyaggá. Ezeknek köszönhetően anyaga puha és könnyen kezelhető. A sapkát vízbe merítve, vagy szárazon használva ajánljuk, attól függően, hogy milyen hatást szeretnénk elérni. Vizesen a hűsítő, szárazon a szigetelő hatást fokozzuk. Azoknak a szaunázóknak szoktuk ajánlani, akik a hajukat szeretnék védeni, vagy jobban bírják már a szaunát.
Neked már van sapkád? Mi segítünk megtalálni az igazit, csak nézz szét a webshopunkon. Többféle típus közül választhatsz kedvedre, legyen az színes, egészen bohókás vagy hagyományos és egyszerű.

Next Post

© 2024 Sauna Boulevard – Spa & Bath Boutique