Sauna Boulevard – Spa & Bath Boutique

Több mint szivacs


A Luffa, a lopótök nemzetségébe tartozó, hideg érzékeny szivacstök, Afrikában, Ázsiában őshonos. Egyéves lágyszárú, jellegzetes kúszónövény. Hosszú, uborka alakú terméseinek belsejében szivacsszerű edénynyaláb-hálózat van. A terméséből sokféle érdekességet lehet készíteni. Fiatal, éretlen állapotban helyenként uborkához hasonló savanyúságot készítenek. Míg az érett termésekből nyert száraz rostokból szivacs, törülköző, talpbetét formálható. Ipari feldolgozással különböző szűrők előállítására is alkalmas, emellett a papírgyártás alapanyagául szolgálhat. Festve, lakkozva különféle dísztárgyak készíthetők belőle. A belőle készült mosdószivacsok nálunk is egyre gyakrabban kaphatók luffaszivacs néven. Első osztályú és kíméletes bőrradír.

Hogy lesz belőle szivacs?

A termést ősszel kocsánnyal együtt szedik le, majd szellős helyen, felfüggesztve kiszárítják. A tök teljes kiszáradása után a külső, bőrszerű héjat eltávolítják. Ahhoz, hogy feldolgozható alaptermék legyen először a termést pár napig vízben áztatják, majd meghámozzák. A meghámozott termést tiszta, bő vízben addig mossák, amíg csak a rosthálózat marad. A beavatkozás végén, a napon kiszárítják.

Luffa szivacs, mely segít eltávolítani az elhalt bőrszövetet, aktivizálja a vérkeringést, kitűnő eszköz a testmasszáshoz. Használható a háztartásban is asztaltakarításhoz, konyhai és fürdőszoba- tartozékok takarításához csiszolóvászon helyett. Víz nélkül használva ideális bőrkeményedések eltüntetéséhez, azonban az egész testünket inkább csak fürdés közben dörzsöljük át vele (szárazon megsértheti a vékonyabb, érzékeny bőrterületeket), alulról felfelé, körkörös mozdulatokkal.

Himalája sókristállyal töltött luffaszivacs, mely a luffa jótékony hatásait ötvözi a só különleges erejével. A Himalája só köztudottan jó hatással van az emberi szervezetre. A só gyakran pirosas vagy rózsaszínű, egyes kristályok pedig áttetszőek vagy fehérek. Pakisztán területéről érkező sót nem csupán a főzéshez, hanem fürdőkben, kozmetikumokban is használják gyógyhatása miatt. Fürdőzés és szaunázás közben is tökéletesen alkalmazható. A szivacs belsejében lévő só, víz és hő hatására feloldódik, így dörzsölés közben fejti ki hatását. A só a bőr felső rétegébe felszívódik, és ott megköti a vizet. Ezáltal fenntartható a bőr természetes védőrétege, így nem szárad ki. A Himalája sóval töltött luffa dörzsi, még a száraz bőrűek számára is ajánlott.

Next Post

Previous Post

© 2024 Sauna Boulevard – Spa & Bath Boutique