Sauna Boulevard – Spa & Bath Boutique

Hogyan tartsuk karban szaunánkat? II. rész – a szaunakövekről

A finn szauna üzemeltetéséhez elengedhetetlen kellék a szauna kő. A Sauna Boulevard által forgalmazott szauna kályhakő gondosan válogatott magas olivin tartalmú diabáz, mely Nyugat-Finnországból származik. Ez a mélységi magmás kőzet kiváló hővezető képességgel és hőkapacitással rendelkezik mind amellett, hogy jól bírja a gyakori hőváltozást. A szerkezete miatt kimagaslóan tartós, zúzottkőként útépítéshez is felhasználják. Az összes szauna kályhához használható és egyszerűen kezelhető.

Gondolta volna, hogy a szauna kövek rendszeres cseréjével pénzt takaríthat meg?
A kő porozitása nagyban befolyásolja a hővezető és hőtároló képességet, a friss még nem elaprózodott kövek jobban tudják felvenni és tárolni a meleget, így az új kövek:

  • A felmelegítés idejét lecsökkentik és ezzel energiát takarít meg
  • A rövidebb felmelegítési idő kevésbé terheli a fűtőszálakat, ezzel a kályha élettartamát meghosszabbíthatja

Milyen gyakran érdemes a köveket cserélni?
Ez nagyban függ a használattól és szaunázási szokásainktól. Magán szaunákban heti 2 alkalommal használva a szaunát évente, a közületi szaunákban pedig félévente lenne érdemes cserélni a köveket. Általánosságban elmondható, hogy ha a kövek felszínén elszíneződést látunk, vagy illatanyag mentes, tiszta vizes felöntésnél nincs jó illata a felszálló gőznek, akkor mindenképp érdemes cserélni, de legalább kivenni és megmosni a köveket.

Mire érdemes még odafigyelni a kövekkel kapcsolatban?
Győződjön meg arról, hogy a levegőnek van helye keringeni a kályhában és a kövek nem fogják szorosan közre a fűtőszálakat. Ehhez a szauna köveket lazán helyezzük a kályhába, akár óvatosan 5-10cm-ről ejthetjük is őket. A nagyokat a kályha aljára a kisebbeket a felszínére helyezzük. Így a szauna és a kövek is nagyon gyorsan felmelegednek. Fontos, hogy a felszínen lévő szauna kövek fedjék a fűtőszálakat, illetve ellenőrizzük, hogy a hőfokszabályzó, ne legyen túl magas hőfokra állítva.

Ha a köveket túl sűrűn helyezzük el a kályhában az több problémát is okozhat:

  • Egyrészt a kályha felfűtésekor a kövek tágulni kezdenek és az éles sarkok könnyen elnyírhatják a forró és ilyenkor kevésbé merev fűtőszálakat, vagy felületi sérülést okozhatnak, ezzel csökkentve a szál élettartamát. Fontos tudni, hogy sokkal kímélőbb a fűtőszálnak (is) ha a hőt nem közvetlenül a köveknek adja át, hanem a levegő közvetítésével.
  • Másrészt az így a meghagyott légrésekben kialakulhat a levegő szabad áramlása és a keletkezett hő a fűtőszálról távozni tud, nem önmagát fogja megsütni.
  • Harmadrészt a folyamatos hideg-meleg váltakozástól a kövek lassan aprózódni kezdenek, hasonlóan a sivatagok kialakulásához, és a túl szorosan elhelyezett kövek nem hagyják, hogy az elaprózódott törmelék a kályha alján kihulljon, így szépen lassan tömörödni kezd, míg végül elzárja a levegő útját, ami az előbb említett módon a fűtőszál élettartamát csökkenti.

Érdemes tehát időről időre kivenni, megmosni és újra rendezni a köveket még akkor is, ha nem cseréljük le őket.

A szaunaköveket webshopunkon keresztül is megvásárolhatja a következő linkre kattintva:
http://www.saunashop.hu/termek/sauna-boulevard-szauna-ko/

Next Post

Previous Post

© 2024 Sauna Boulevard – Spa & Bath Boutique