Sauna Boulevard – Spa & Bath Boutique

A szauna virgács

 

A szauna virgács az északi szaunakultúra szerves része. Megtalálható a finneknél (vihta,vasta) az oroszoknál (veniks) és a balti államokban is. Egyfajta masszázsnak és spirituális megtisztulásnak a segédeszköze. Élénkíti a vérkeringést és a kellemes illattal együtt frissíti a testet és a lelket. A készítésére legmegfelelőbb idő júniusban van. A hagyományok szerint a legjobb akkor, mikor a fa levelei éppen elérték a teljes méretüket.

 

Kezdésnek nézzük milyen fafajták alkalmasak és melyiknek milyen hatása van a szervezetre:
– Nyírfa virgács: az izmok és izületi fájdalmak enyhítésére, sebek gyógyítására. A nyírfa virgács a hagyományos finn virgács.
– Tölgyfa virgács: a bőrt simává varázsolja, gyulladáscsökkentő és nyugtató hatású, stressz csökkentő. Néhányan olajos bőrre javasolják.
– Eukaliptusz virgács: nagyszerű megfázás esetén mert tisztítja a légutakat. Használata közben a növény illóolaja a bőrnek kellemes illatot ad, és szintén nyugtató hatású.

 

A virgácsot elő kell készíteni a használatra. Ehhez öntsünk meleg vizet a felöntéshez használt vödörbe és helyezzük bele a virgácsot, majd vigyük be magunkkal a szaunába és hagyjuk, hogy szépen felpuhuljon. Ha friss ágakból van kötve akkor gyorsan “elkészül”. Ha nagyon száraz vagy fagyott a virgács, akkor többet kell várni és előfordulhat, hogy csak a második körre fog felpuhulni teljesen. Ilyenkor érdemes már 1-2 órával a szaunázás előtt beáztatni meleg vízbe. De a legjobb, ha előző nap leöntjük jó adag vízzel és bezacskózzuk majd a kezelésig abban tartjuk. Ilyenkor a levelek újra megtelnek élettel és olyanná válik a virgács, mintha frissen szedtük volna. Bárhogy is járunk el a lényeg, hogy puha legyen mire használjuk, mert a száraz ágakkal való csapkodás kellemetlen, akár fájdalmas is lehet. A használattal érdemes várni a második körig, mire a pórusok már teljesen kitágultak és kiizzadtuk a mérgek egy részét.

 

Amint beindult az izzadás és a virgács is puha már, kérd meg egy barátodat, hogy a virgácsot mint masszázs eszközt használja. De csapkodhatod vele saját magadat is. A mozdulatokat nehéz leírni, viszont könnyű ráérezni. A finom érintésektől, amikor a levelek kellemesen csiklandozzák a bőrt, az erősebb csapkodásokig minden beleférhet. Az elérni kívánt hatás alapján válaszd a mozdulatok intenzitását, lehet relaxáló vagy élénkítő, esetleg mindkettő egyben . Az alábbi videó megmutat pár alapfogást, innentől csak a fantáziádra van bízva mit hozol ki belőle. Csapkodás közben nem árt néha újra a vízbe meríteni a virgácsot.

 

Ha vége a szaunázásnak a virgácsot lógassuk fel a szaunán kívül és hagyjuk kiszáradni. A jól elkészített virgács több alkalommal is használható. A virgács áztatására használt vizet tovább hasznosíthatjuk felöntésre, az így nyert illat biztosan minden mellékanyagtól mentes. De használható fürdésre, hajmosásra is!

A következő videó megmutatja hogyan készítik a virgácsokat.


Angol nyelvű cikkek a témában:
http://russiapedia.rt.com/of-russian-origin/venik/
http://saunascape.com/2011/06/time-to-make-the-vihta/

Next Post

Previous Post

© 2024 Sauna Boulevard – Spa & Bath Boutique