Sauna Boulevard – Spa & Bath Boutique

A nyírfanedv története, jótékony hatásai általában és termékeinkben

 

A nyírfa nedv évszázadok óta szolgál értékes italként az emberiség számára. Már a XIII. szászadban némely ázsiai népnél is használatos volt. A nyírvíz a szláv népek, a románok között is igen elterjedt ital, de isszák a lappok, svédek, finnek, észtek, votjákok, baskírok és különböző szibériai népek is. Észak-Eurázsiában a nyírvíz fogyasztása a hal- és húsfogyasztásnál fellépő skorbut ellensúlyozására szolgál. A magyar nyelvben fellehető változatos neve arra utal, hogy Magyarországon is igen elterjedt és kedvelt volt.Már a honfoglaló magyarok is fogyasztották, évente megcsapolták a nyírfákat, hogy az értékes nyírnedvhez jussanak. Később a nyírfa csapolásával még pezsgőt, nyírbort és nyírsört is készítettek a nedvből. A nyírfanedv különböző elnevezései: virics, nyírlé, nyírvíz, boza, csiger, nyirics. A nagy mennyiségű nyírvíz tárolására Székelyföldön a XV-XVII. században viricses kádat, vicses teknőt használtak. A háromszéki székelyek az egyik tavaszi ünnepén a legények és leányok csapatosan mennek ki az erdőbe, és táncolás, éneklés közben csapolják meg a nyírfákat.

Hogyan juthatunk nyírfanedvhez:

A nyírfanedv a nyírfa “vére”. Ez a különleges anyag egy évben egyszer gyűjthető és mindössze 3 hét áll rendelkezésre a csapolásra. Nyáron a nyírfák magukba szívják és elraktározzák a napfényből származó energiát és egyéb tápanyagokat. A felhalmozott energiát a gyökereikben tárolják, hogy a hideg téli időszak után tavaszra készen állnak az új növekedési időszakra. A nyírfaerdő tavaszi ébredését jelzi, ha letörünk egy ágat és az a törésnél csöpögni kezd. A nyírfavíz a gyökerekből az ágak felé áramlik, ha a fülünket a fa törzséhez szorítjuk hallani, lehet a nyírfavíz áramlását a fában. Egy régi finn népi megfigyelés szerint a nyírfavíz akkor kezd el keringeni a törzsben, amikor a hó teljesen elolvadt a fa körül. A csapolás úgy történik, hogy a nyírfába vagy mélyedést, gödröcskét vájnak, az abba összegyűlt levet kiszívják, vagy 5-8 cm mélyen meglékelik és csöveket raknak bele, amin keresztül kifolyik a nyírfalé. A fára ez nem káros, csupán a tápanyag egy része folyik ki és a meglékelt területek újra benőnek.

Összetevők:

A nyírfanedv rengeteg , olyan fontos összetevőt tartalmaz, ami a szervezetünknek szükséges: betulint, komplex szerves savakat (főként: nikotinsav, almasav, glutamin sav), ásványi anyagokat (makro elemek, mikroelemek, nyomelemek, főként: kálium, kalcium, nátrium, magnézium, mangán, foszfor, cink, réz), fruktózt, glükózt, aminosavakat, vitaminokat, proteineket, természetes erjesztő anyagokat, növényi fito vegyületeket, és fitoncidokat (antimikrobális szerves vegyületek, amit a növények termelnek saját „immunrendszerük” védelmére) tartalmaz kimutatható mennyiségben. A nyírfanedv egy magas biológiai hasznosulású, természetes élelmiszer.

Hatásai belsőleg és külsőleg:

A nyírfanedv szervezetben a belső egyensúly visszaállításában vesz részt. A méreganyagokat, salakanyagokat magába zárja, míg mikroszkopikus méretű részecske összetevőit a sejtjeink hasznosítják. Ioncsere képessége egyedülálló. A vizeletkiválasztó rendszer és az emésztőszervrendszer támogatója. Gyulladáscsökkentő, antibakteriális, és Vértisztító hatású. Tüdőbaj, vesebántalmak, ízületi kopások és reumás fájdalmak kezelésére is alkalmas. Erősíti az immunrendszert. Tisztítja a nyirokrendszert. Méregtelenítő és lúgosító hatást fejt ki az anyagcser felgyorsításával. Izotóniás italként működik, mivel könnyedén felszívódik, az izmokat oxigénnel látja el az anyagcsere folyamatokban. Természetes elemei segítik a test só – víz háztartásának fenntartását.

Külsőleg alkalmas a bőr, fejbőr és a haj ápolására. Táplálja, és sejtszinten hidratálja a bőrt, pH értékét egyensúlyba állítja felületi hámsérülések, sebek, bőrproblémák (pattanások, psoriasis, ekcéma). Továbbá a hajhullás, fejbőrzsírosodás, erős korpa képződés kezelésére is használható.

Termékeinkben:

Több kozmetikai termékünk új összetevője a nyírfanedv, ami Finnország tiszta és gazdag természetének hatóanyagai közé tartozik. A nyírfanedv gyümölcssavakat, ásványi anyagokat és vitaminokat tartalmaz, mely természetes életelixírt jelenthet bőrének.

További újítást jelent az új csomagolás és a NaTrue- természetes kozmetikum tanúsítványa, ami a kozmetikumaink hatékonyságáról és természetes összetevőiről tanúskodik.

A következő termékeink tartalmaznak vitamindús nyírfanedvet:

Mellis áfonyás ápoló krém– nyírfanedvvel és fehértőzeg kivonattal

  • Az áfonya gyengéden ápolja és védi a bőrt.
  • A fehértőzeg gazdag a regenerálódást elősegítő biológiai összetevőkben.
  • A nyírfanedv vitalitást biztosít a bőrnek.
  • A méz és cickafark olaj gondoskodnak a bőr védelméről.

Alkalmas a kéz, test, arc ápolására.

Mellis epres bőrradír-nyírfanedvvel, tengeri homokkal, mézzel és epermagokkal

  • A magvas gomborka omega zsírsavat tartalmaz, amely az egész test számára lehetővé teszi a hámlasztást.
  • A tengeri homok és az epermagok gyengéden radírozzák és tisztítják a bőrt.
  • Az eper és a réti legyezőfű antioxidáns, bőrújító hatású.

Használata: Használat előtt tisztítsa meg az arc felületét, majd körkörös mozdulattal masszírozza a nedves bőrbe. Használat után öblítse le vízzel.

Mellis fehértőzeges arcmaszk– nyírfanedvvel

  • A fehértőzeg kivonat, tőzegáfonya mag olaj és a nyírfanedv vitalizálja és bőrszövetet.
  • A méz és a réti legyezőfű gondoskodik a bőr védelméről

Használata: Megtisztított bőrön alkalmazza. Hagyja hatni 10-20 percig, majd öblítse le, vagy távolítsa el vattakorong segítségével.

Fontos megemlíteni, hogy a fentiekben felsorolt termékeink nem tartalmaznak ásványi olajat, parabént, mesterséges színezéket és illatot, ezért érdemes használat előtt fölrázni őket.

Csak biológiailag lebomló és környezet barát anyagokat tartalmaznak.

Források: http://magyarmegmaradasert.hu ; http://antalvali.com

Next Post

Previous Post

© 2024 Sauna Boulevard – Spa & Bath Boutique