Hírek « Sauna Boulevard – Spa & Bath Boutique

Blog

Miért viseljünk szaunasapkát a szaunában?


Sokan kérdezik tőlünk, hogy miért van szükség a szaunasapka használatára. Többen azért ódzkodnak a kalap viselésétől, mert viccesnek tartják és szokatlannak, míg mások azt hiszik, hogy a sapkától melegük lesz. A következő cikkben szeretnénk a fenti kérdésre kielégitő választ adni és a kételyeket eloszlatni.
Amit tudnunk kell, elsősorban a fejünkről:
• Az agy a számtalan folyamat révén, gondolkodás közben hőt termel. Az agy túlhevüléstől való megóvása érdekében a fej összetett véredény rendszerrel van ellátva, amely vért szállít a fejen levő vékony bőrhöz és lehetővé teszi így a hő távozását.
• A fejünkben több hajszálér van négyzetcentiméterenként, mint más testrészünkben, túlhevülésük komoly problémát okozhat hosszútávon.
• A bőr ereinek ideiglenes kitágulása és a verejtékezés szervezetünk elsődleges módszerei arra, hogy hőveszteséget érjen el.
Egyszóval fontos védeni a fejünket!
Amit tudnunk kell a szaunasapkáról:
• A szaunakalap komoly kúlturával rendelkezik a Balti államokban és Oroszországban. (és lassan hazánkban is)
• Olyan anyagokból (gyapjúból, lenből) készül, melyek jól szigetelnek, így megakadályozzák a fejünk a túlmelegedését. Gyakorlatilag egy egyenletes hőmérsékletet biztosítanak
• Az emberi haj 80-90 C forróságra rendkívül rosszul reagál, kiszárad és könnyen töredezetté válhat. A sapka megfelelő védelmet nyújt a hajunk és a fülünk számára is. Több ideig tudunk a szaunában tartózkodni.
• Segít az izzadságot elvezetni
• Közösségteremtő ereje lehet. Divatos, menő és humoros is.

Miből készülnek a fejfedők?
Általában két közkedvelt anyagból, gyapjúból és lenből. Nem véletlenül, hiszen mindkét anyag természetes és olyan tujadonságokkal rendelkezik, amelyek a szaunázás élményét fokozzák. A két anyag azonban eltérően működik:

A gyapjúból készült nemezsapkák a legkevésbbé nedvesednek át, a benne lévő viasz víztaszító hatása miatt. Ez a szaunában kifejezetten előnyös a magas páratartalom és a verejtékezés miatt. A meleg hatására egészen jól formázhatóak. A gyapjú még ismert arról is, hogy nagyon jól szigetel, ezért azoknak a szaunázóknak, akik kevésbé bírják a meleget ezt a típust szoktuk javasolni.

A len gyorsan szívja a nedvességet és gyorsan szárad. Nagy melegben segíti a test hőszabályozását. A szép fénye, hűvös tapintása, nagy szakítóereje és rugalmassága teszi kedvelt textilipari nyersanyaggá. Ezeknek köszönhetően anyaga puha és könnyen kezelhető. A sapkát vízbe merítve, vagy szárazon használva ajánljuk, attól függően, hogy milyen hatást szeretnénk elérni. Vizesen a hűsítő, szárazon a szigetelő hatást fokozzuk. Azoknak a szaunázóknak szoktuk ajánlani, akik a hajukat szeretnék védeni, vagy jobban bírják már a szaunát.
Neked már van sapkád? Mi segítünk megtalálni az igazit, csak nézz szét a webshopunkon. Többféle típus közül választhatsz kedvedre, legyen az színes, egészen bohókás vagy hagyományos és egyszerű.

Sauna Ajot – a szaunák versenye

Idén sikerült pont akkor Finnországban járni, amikor megrendezésre került a 11. Sauna Ajot. Ez a hétvége egy igazi ünnep a szaunázóknak, ahol megannyi őrült ötlettel, mindenféléből épült szaunákkal találkozhatnak és persze ki is próbálhatják őket. Fesztiválhangulat hamisítatlan finn környezetben az erdő közepén egy tó partján, hol máshol? A szervezők abszolút lelkesedésből csinálják, így nincs nevezési díj és belépő sem. A hétvége a pénteki felvonulással kezdődik mikor a közeli Teuva városka utcáin keresztül érkeznek meg a helyszínre (erről láthattok alább pár képet). Idén 65 szauna nevezett és nem csak finnek, ezúttal jött egy-egy szauna Lengyelországból, Németorszából, sőt Olaszországból is! Képzelhetjük milyen kényelmes lehet több mint 3000km-t vezetni oda, s aztán vissza, mindezt maximum 90km/h sebességgel és vontatmánnyal. Valószínűleg az út során szerzett élmények és a hely hangulata azért kárpótolja minden elvesztett idegszálért. Az első este még csak a versenyzők szaunáznak és osztják meg tapasztalataikat a többiekkel, de szombaton megnyílik a terep nagyközönség számára is. Sajnos a szűkös időkeret miatt nem tudtunk maradni, de az előző évek tapasztalatai alapján 7-8000 embert vártak. A nap során szavazni lehetett a legszebb, legelvetemültebb szaunákra és volt szauna virgács hajító verseny is.
Reméljük hamarosan magyar indulót is láthatunk majd az Ajot-on!

Kezdjük szaunázással a szezont!


Újra itt az ősz, kezdődik az iskola, együtt veszünk búcsút a nyártól. Szervezetünknek szüksége van a testi, lelki feltöltődésre az év utolsó negyedévében is. Fontos odafigyelnünk az egészségünkre, a testmozgásra, a helyes táplálkozásra, hogy hatékonyak tudjunk lenni az élet minden területén. Töltsünk több időt a szeretteinkkel, most még nincs olyan sok házi feladat, vizsgaidőszak, ami akadályt jelenthet a családdal való együttlétben.  Van egy hely, ahol az egészségedre és családodra is jobban oda tudsz figyelni és még jól is, érzed magad. Erről a helyről szeretnék írni, és kedvet csinálni a heti, többszöri látogatásához.

A szauna már több évezredes múlttal rendelkezik. Az északi népek régen mosakodásra és gyógyításra is használták, sőt a szauna volt számukra a kezdet és a vég. Itt látták meg a napvilágot és készítették fel őket utolsó útjukra. Régebben úgy is hívták, hogy a „szegények kórháza”.  Nem csak funkcionális jelleggel bírt, hanem lelki felüdülés, egy afféle rítusnak a helyszíneként is alkalmazták. Úgy tartották a szauna melege pozitív hatással, van a lelkünkre is. Több fejlesztésen és kulturális szokáson kellett átmennie az ősi szaunának, ahhoz, hogy a mai modern értelemben szaunának nevezhessük.  A szauna a finn kultúra gyökere, a hely, ahol családdal töltik a meghitt pillanatokat, fontos üzleteteket vagy akár egy életre szóló szövetséget kötnek, mindennapi életük szerves része. Ilyenkor lehet sokakban, felmerül a kérdés, hogy „de mit szeretnek annyira benne, miért olyan fontos nekik?” Na erre a kérdésre próbálunk fényt deríteni.

Miért szeretünk szaunázni?

 

 • Stresszoldó, lazító és fájdalomcsillapító hatása van az izmokra és az izületekre.
 • A legjobb tisztító kúra, mivel képes a legmélyebben lévő méreganyagokat is kihajtani a szervezetünkből.
 • Bőrtisztító hatása mélyen a pórusokra is hat, izzadás közben a felszabaduló tápanyagok és ásványanyagok, feltölti a kisebb ráncokat, így a bőr friss és üde marad. A szauna hatása a bőrre a leglátványosabb változás, amit a szaunázó tapasztal. Rendszeres szaunázás esetén sokkal nagyobb pozitív változások érhetők el, mint bármely más bőrkezeléssel. A verejtékezés során az elhalt hámréteg leválik, zuhanyzáskor azoktól megszabadul a bőrfelület, így a bőr gyorsabban regenerálódik szaunázás után.
 • Kutatások szerint szaunázás hozzá segít a mélyebb, pihentetőbb alváshoz is.
 • Növeli a szív és érrendszer teljesítményét. Tudósok szerint a szívritmus a normális 60-70 percenkénti dobbanásról 110-120-ra  emelkedik (intenzívebb esetben akár 140-150 szívverés percenként is előfordulhat) a szaunában. Testünk felhevítésével majd lehűtésével eddzük szívünket és akár 60% megnövelhetjük teljesítményét, érzésre olyan mintha edzetünk, volna.
 • Jó szórakozás, kikapcsolódás, kapcsolat és családépítő. Az a hely ahol az intimitás és a privátszféra szent.
 • A fogyást is elősegítheti az izzadás és az anyagcsere felgyorsításával.
 • Segít az immunrendszer megerősítésében, a betegségekkel szembeni küzdelemben.
 • És mindezeken felül? Szaunázni egyszerűen csak jó!

 

Sok mindent el lehetne még mondani a szauna jó hatásairól, de nem szaporítanám tovább a szót, hanem menjetek, szaunázzatok annyit amennyi, jól esik, szerezzetek jó emlékeket és reméljük egyre többen, osztoznak majd azon a véleményen, hogy szaunázni igenis jó.

Lapuan Kankurit – Ahogy a természet öltöztet

Lapuan Kankurit textilek

A következőkben egy olyan szakmailag elismert, több design és termék díjat nyert finn céget szeretnénk bemutatni, ahol különleges és exkluzív minőségű textíliákat terveznek, gyártanak és szállítanak világszerte. A Lapuan Kankurit fő tevékenységi köre hogy, olyan minden nap használt szöveteket készítenek, amelyek mind amellett, hogy jól néznek ki kizárólag természetes, Európából származó anyagokból készülnek. Az elmúlt években elnyert díjaik mind a folyamatos innováció, az állandóan bővülő kínálat és a rengeteg munka eredménye.

A céget 1973-ban alapították, családi vállalkozásként indult és már a negyedik takács generáció, Esko Hjelt és felesége, tulajdonában van. A termékeket napjaink legjobb textiltervezői a legkorszerűbb technikákkal készítik. A gyártáshoz csak természetes alapanyagokat használnak, mint a len, tencel, gyapjú vagy a moher gyapjú. Kínálatuk igen széles, a konyhai textíliáktól a takarókon át a szauna lepedőkig és törölközőkig, szinte az összes háztartásban fellelhető textil megtalálható. A Lapuan Kankurit-nál figyelnek arra, hogy a termékek anyaga és tapintása mellett a csomagolásuk is a minőséget és az igényességet tükrözze. A Sauna Boulevard büszke arra, hogy sikerült elhoznia és bevezetnie a magyar piacra a Lapuan termékeit. Cégünk hasonló nézeteket képvisel a természet és minőség tükrében, a legjobbat szeretnénk nyújtani vásárlóink számára.

Előmosott lenből készült szövetek: Kaste, Usva és Sarastus termékcsalád

LapuanKankurit Usva and Kaste

Mindhárom típus előmosott, 100% lenből készül a Lapuan szövőműhelyben. A lent szép fénye, hűvös tapintása, nagy szakítóereje, rugalmassága, könnyű fehéríthetősége és színezhetősége teszi kedvelt textilipari nyersanyaggá. Ezeknek köszönhetően a Lapuan textíliák anyaga puha, gyorsan megszárad és könnyen kezelhető. A törölközőik tökéletesek szaunában való használatra is méretük miatt, mivel elég nagyok a pad letakarásához az ember feje búbjától egészen a talpáig.

A Kaste kollekció 2012-ben elnyerte a Finnországban nagyra becsült MUOTO díjat. A letisztult és természetes vonalai miatt az egyik legkeresettebb termékcsalád. A Kaste köntös kényelmes és könnyű viselet hölgyeknek a szaunán kívül is, az amúgy is meleg és párás fürdő környezetben kellemesen hűsítő érzés a bőrnek.

LapuanKankurit Sarastus and Usva

Az Usva és a Sarastus modelljei a modernebb vonalat képviselik, színes és vidám hangulatú mintázat jellemzi. Különösen fontos volt a tervezés ideje alatt, hogy tökéletesre sikerüljön a színek árnyalata.

Az öko és környezetbarát tencelből készült Terva család:

LapuanKankurit Terva towels

A Terva termékek az előmosott len, a tencel és a pamut alapanyagainak köszönhetően gyorsan száradnak és könnyűek, így tökéletes választás lehet sportoláshoz vagy utazás során. A tencelről érdemes tudni, hogy egy új fejlesztés, mely egy lyocel nevű anyagból készül. Magát a lyocel-t cellulóz rostokból hozzák létre oldószer segítségével. A végtermékben viszont már nem kimutatható ez az oldószer, így természetes anyagnak minősül, mégis olyan erős, mint a műszál. A szövet jó tulajdonsága, hogy antibakteriális (az Innsbrucki Orvostudományi Egyetem vizsgálatának eredménye alapján a műszálas anyagokban 2000-szer több baktérium tud megtelepedni, mint a tencelben) és biológiailag lebomló, ezáltal környezetbarát, illetve tartósan megőrzi formáját és szerkezete miatt sokkal könnyebben szellőzik. A tencel esetében a nedvesség a szálak belsejébe kerül – gyorsabban, mint egyéb textilek esetében – és bezáródik abba, míg a műszálnál a nedvesség a szál felületén tapad meg és a bőrfelülettel érintkezve hamar elkezdhetnek szaporodni a baktériumok. Ezen kiváló tulajdonságai miatt a lehető legkomfortosabb viselet a szaunákban, fürdőkben. A termékcsalád 2014-ben TOIMITTAJIEN TUSINA díjat nyerte el. Fontos megjegyezni, hogy a textíliákhoz használt anyagok kizárólag európai ültetvényekről származnak ezzel is segítve a fenntartható fejlődést.

Meri és Viilu modellek:

LapuanKankurit Meri and Viilu

Az egyik legkedveltebb anyagból, len frottírból készült törülközők, szauna sapkák és szauna szoknyák. A mintázatuk izgalmasan ötvözi a modern és a hagyományos vonalat. A törülközők előnye, hogy használat közben a len rostok felszívják a vizet, majd a durvább felület miatt az elhalt hámsejteket eltávolítja és a bőr vérkeringését felpezsdíti. Az eredmény puha, selymes bőr és még a törülköző sem tocsog a vízben. A minőségi len frottírnak köszönhetően a szauna sapka jól szigetel, így megakadályozza a fejünk a túlmelegedését és a haj kiszáradását. Képes egy egyenletes hőmérsékletet biztosítani fejünk számára, így tovább tudunk a szaunában tartózkodni.

A padkendők, szauna párnák lenből és organikus pamutból készültek. Az organikus pamutot olyan gyapotföldeken termesztik, ahol természetes trágyát és vetésforgót alkalmaznak, így nem merítik ki a termőföldet. A vegyszeres kezelés helyett megőrzik a biológiai sokszínűséget és a kártevők ellen természetes ellenségeiket vetik be. Igyekeznek a gyapot termesztés szénlábnyomát is csökkenteni, így sok helyen kézi erővel művelik. Ez a termesztési mód több munkát igényel és a minőségbiztosítási folyamatok is bonyolultabbak, ez növeli a pamut árát. Emiatt az organikus pamut alapanyagú termékek is valamennyivel drágábbak a hétköznapinál. A környezeti szempontok mellett azonban egészségünk érdekében is érdemes lehet ezeket a termékeket választani. Az organikus pamut ugyanis kisebb valószínűséggel okoz allergiás tüneteket, mint a többi pamut, mivel nem kezelik semmilyen bőrirritáló anyaggal.

A textileket megvásárolhatja webshopunkon keresztül vagy személyesen az üzletünkben.
Bármelyik Lapuan Kankurit textil mellet dönt, biztos lehet benne, hogy egy örök darabbal lesz gazdagabb!

LapuanKankurit Kaste bathrobe and towels

Szárított gyógynövények a Sauna Boulevardnál


Napjainkban sokan igyekeznek odafigyelni arra, hogy minél egészségesebb és minőségibb termékeket vásároljanak. A gyógynövények a természetből származnak, éljünk ezzel a lehetőséggel, ahelyett, hogy gyógyszereket tömnénk, magunkba. Használjuk a természet kincseit, mint alternatív gyógymódot. Természetesen nem kell ahhoz betegnek lenni, hogy a gyógynövényekkel találkozzunk, mivel egyre több kozmetikai termékben megtalálhatóak a jótékony hatásuk miatt. A következőkben a gyógynövények szárítási módjairól és a Sauna Boulevard által forgalmazott négy féle gyógynövény rövid jellemzőjéről olvashatnak.

Miért és hogyan szárítjuk ki a gyógynövényeket?

Azért szárítjuk ki a növényeket, mert így konzerváljuk őket. A szárítás folyamán a legfontosabb a gyorsaság. Minél gyorsabban sikerül megszárítani a nyersanyagot, annál jobb minőségű lesz. A megfelelően szárított növényi rész megőrzi hatóanyagának jelentős részét, amit így előnyösebben is lehet kivonni, mint a friss növény részekből. A másik alapvetően fontos szempont a szárítási hőmérséklet. A különböző növényi részek optimális szárítási hőmérséklete eltérő. A hőmérséklettől függetlenül fontos azonban a folyamatos légcsere, a növényt körülölelő levegő nedvességtartalmának alacsony szintén tartása. A szárításnak többfajta módja van: Tűző napon, árnyékban, tűz felett. A száradás folyamata szemmel látható zsugorodással, színváltozással esetenként szaggal is járhat.
A szárított növények általában két évig nem veszítenek hatóerejükből. Ekkor sem kell azonban kidobni megmaradt készletünket, régebbi füvekből kellemes gyógynövényfürdőt készíthetünk.

Gyógynövényeink:

 • Levendula: Virágát évszázadokon keresztül használták, mint fájdalomcsillapító, görcsoldó, nyugtató, idegrendszert erősítő szer. Harmóniát teremt az emberben, látvány és illat együtt bűvöl el mindenkit, frissít, regenerál, felüdít és nyugtat egyszerre. Aromaterápiában használva feszültségoldó, idegerősítő, nyugtató hatású. Enyhíti a fejfájást, a depresszív kedélyállapotot, segíti az elalvást. Lakótérbe helyezve a szárított virágot, kellemes levendula illat telíti be lakásunkat, mely elűzi molyokat, tetveket, rovarokat.
 • Borsmenta: Ezt az aromás illatú gyógynövényt már évszázadok óta használják megfázás és fejfájás ellen. Számos, megfázással küszködő beteg tapasztalata szerint is, a borsmenta mentolját belélegezve légzésük könnyebbé vált.
 • Kamilla: A kamilla virágzataiból készített vizes kivonatok gyulladáscsökkentő hatása részben arra vezethető vissza, hogy fokozatosan csökkentik a szervezet érzékenységét. A légutak hurutos megbetegedéseiben, rekedtségben, a kamillagőzök belégzése segít elmulasztani a tüneteket.
 • Rózsa: Azon kívül, hogy kellemes illata van kedvjavító, nyugtató hatású, javítja a memóriát. Enyhíti a hangulatingadozást, mentális és fizikai fáradtságot. Azt állítják róla, hogy nemi vágynövelő hatása is van.

A Sauna Boulevard által forgalmazott szárított gyógynövények 250g-400g kiszerelésben kaphatóak. Javasolt felhasználása: párologtatás szaunában, vagy más helységekben. Tegyen vizet és tetszőleges mennyiségű gyógynövényt a szaunakályha, vagy más hőforrás (pl. fűtőtest, gyertya) fölött elhelyezett párologtatóba. A hő hatására a növény olyan illattal árasztja el otthonát, mintha frissen szedte volna. Hozzá való párologtató edény is rendelhető webshopunkon.

Több mint szivacs

A Luffa, a lopótök nemzetségébe tartozó, hideg érzékeny szivacstök, Afrikában, Ázsiában őshonos. Egyéves lágyszárú, jellegzetes kúszónövény. Hosszú, uborka alakú terméseinek belsejében szivacsszerű edénynyaláb-hálózat van. A terméséből sokféle érdekességet lehet készíteni. Fiatal, éretlen állapotban helyenként uborkához hasonló savanyúságot készítenek. Míg az érett termésekből nyert száraz rostokból szivacs, törülköző, talpbetét formálható. Ipari feldolgozással különböző szűrők előállítására is alkalmas, emellett a papírgyártás alapanyagául szolgálhat. Festve, lakkozva különféle dísztárgyak készíthetők belőle. A belőle készült mosdószivacsok nálunk is egyre gyakrabban kaphatók luffaszivacs néven. Első osztályú és kíméletes bőrradír.

Hogy lesz belőle szivacs?

A termést ősszel kocsánnyal együtt szedik le, majd szellős helyen, felfüggesztve kiszárítják. A tök teljes kiszáradása után a külső, bőrszerű héjat eltávolítják. Ahhoz, hogy feldolgozható alaptermék legyen először a termést pár napig vízben áztatják, majd meghámozzák. A meghámozott termést tiszta, bő vízben addig mossák, amíg csak a rosthálózat marad. A beavatkozás végén, a napon kiszárítják.

Nálunk kapható luffából készült termékek:

Luffa szivacs, mely segít eltávolítani az elhalt bőrszövetet, aktivizálja a vérkeringést, kitűnő eszköz a testmasszáshoz. Használható a háztartásban is asztaltakarításhoz, konyhai és fürdőszoba- tartozékok takarításához csiszolóvászon helyett. Víz nélkül használva ideális bőrkeményedések eltüntetéséhez, azonban az egész testünket inkább csak fürdés közben dörzsöljük át vele (szárazon megsértheti a vékonyabb, érzékeny bőrterületeket), alulról felfelé, körkörös mozdulatokkal.

Himalája sókristállyal töltött luffaszivacs, mely a luffa jótékony hatásait ötvözi a só különleges erejével. A Himalája só köztudottan jó hatással van az emberi szervezetre. A só gyakran pirosas vagy rózsaszínű, egyes kristályok pedig áttetszőek vagy fehérek. Pakisztán területéről érkező sót nem csupán a főzéshez, hanem fürdőkben, kozmetikumokban is használják gyógyhatása miatt. Fürdőzés és szaunázás közben is tökéletesen alkalmazható. A szivacs belsejében lévő só, víz és hő hatására feloldódik, így dörzsölés közben fejti ki hatását. A só a bőr felső rétegébe felszívódik, és ott megköti a vizet. Ezáltal fenntartható a bőr természetes védőrétege, így nem szárad ki. A Himalája sóval töltött luffa dörzsi, még a száraz bőrűek számára is ajánlott.

Kuurojen Palvelusäätiö

A következőkben egy olyan szervezetet szeretnénk bemutatni, amely az egyik legrégebbi finn alapítvány és már 1897 óta segíti a siketek tanulását, munkához jutását. Jogosan merülhet fel a kérdés, hogy mi köze a Sauna Boulevardnak ehhez a szervezethez? Ezzel a cikkel szeretnék támogatni és hálánkat leróni az alapítvány számára és reméljük a cikk végére sikerül a fent említett kérdésre válasz adnunk.
A Kuurojen Palvelusäätiö a hallássérültek számára létrehozott alapítvány. Szolgálati központjai lakás- és otthonszolgáltatást nyújtanak különböző korú siket és siketvak személyek számára. A lakók számára igyekeznek megteremteni a szociális, mentális és fizikai jólétet. Az alapítvány felkészíti és támogatja a munkatevékenységekben klienseit az együttműködő partnerek segítségével. Több munkaközpontjuk elosztja egymás között a feladatokat, ilyen például Ratamotie Group Home, mely a kereskedelmi kertészetre koncentrál vagy a Sampola, ahol többek között kosárkötéssel, kefekötéssel, nyomdai kötészettel is foglalkoznak és amely az egyetlen jelnyelvet használó munkaközpont egész Finnországban. A Sampola lehetőséget biztosít a különleges kihívással élők számára, hogy megfelelő körülmények között tudjanak dolgozni.

A Sauna Boulevard büszke arra, hogy továbbértékesítheti ezeket a minőségi szauna pad- és hátkeféket, amiket a Sampolánál készítenek. Minden egyes Sampola termék megvásárlásával az alapítványt és ezáltal a készítőket támogatja egy jobb életminőség elérésében.

A kézzel készített padkefe ideális a szauna padok tisztítására, mert a hosszabb szálak segítségével könnyen elérhetőek a lécek közötti, illetve a fal és a padozat közötti részek is. A kefék nyelét nyírfa kátránnyal kezelték, hogy tartósabb legyen, és jobban ellenálljon a szennyeződéseknek. A szálak 100%-ban növényi eredetűek. A szauna padkefe két kivitelben kapható, középen hosszabb és oldalt hosszabb sörtével.

Hogyan tartsuk karban szaunánkat? III. rész folytatás a szauna kövekről


A Sauna Boulevardnál többféle szauna kő típus is megtalálható a kínálatban, minden igénybevételhez illeszkedően:

Sauna Boulevard hagyományos szauna kő
A hagyományos kövek kaphatóak 10cm-nél kisebb kivitelben a kisebb kályhákhoz, illetve 10cm-nél nagyobb méretben a nagy teljesítményű, fatüzelésű kályhákhoz.

Sauna Boulevard gömbölyített szauna kő
A gömbölyített szaunakövek előnye, hogy fokozhatjuk a gőz élményt a szaunában. Biztosan tapasztalta már, hogy egy-két felöntés után a kövek a kályha felső rétegeiben lehűlhetnek annyira, hogy a kis mélyedésekben megül a víz és csak lassan, a kövek újbóli felmelegedésével párolog el onnan. A gömbölyű köveknél ez nem fordulhat elő. A hidegebb kövekről a víz továbbcsorog a kályha belseje felé a forró kövekre, így az összes víz azonnal elpárolog a sokadik felöntés után is. Ezzel intenzívebb mégis lágyabb gőz élményt biztosít. Ehhez mindössze gömbölyített köveket kell használnia a kályha felső rétegeiben, de akár az egész kályhát is megtöltheti vele.

Sauna Boulevard hőkezelt szauna kő
A hőkezelt szauna köveket közel 1000 ºC-on edzették, hogy a legnagyobb igénybevételnek is megfeleljenek. Ez a speciális kezelés sokszorosára növeli a kövek élettartamát, így ritkábban kell őket cserélni. A magas hő hatására létrejövő mikropórusoknak köszönhetően mindig kellemes párát biztosít. Használhatja elektromos és fatüzelésű szaunakályhákhoz egyaránt. Ezek a kövek a közületi szaunák igénybevételéhez lettek fejlesztve, de természetesen magán célú kályhákba is használható. Megtakarítást jelenthet, mivel élettartama akár ötször hosszabb lehet a hagyományos szaunakőnél.
A Sauna Boulevard által forglamazott olivin diabáz a Geological Survey of Finland és a Finnish Institute of Occupational Health által ellenőrzött. A kutatáshoz hozzájárult a Sauna-Eurox, Helsinki University of Technology, Outokumpu Researche Oy és Satakunta University of Applied Sciences.
Az olivin diabáz nem tartalmaz azbeszt, vagy más káros anyagokat. Biztonságos használatát és tisztaságát a fent említett intézetek garantálják.

Sauna Boulevard Snow fehér dekorációs szauna kő
10kg-s kiszerelésben kapható dekorációs kövek a kályhához, hogy szaunánk még hangulatosabb legyen. Mivel szerkezete nem olyan ellenálló mint az olivin diabáz ezért közvetlenül a fűtőszálak mellé nem helyezhető. Hagyományos kályhák legfelső rétegében, vagy oszlop kályhák külső rétegében használható mint díszítő elem.

A szaunaköveket webshopunkon keresztül is megvásárolhatja a következő linkre kattintva:
http://www.saunashop.hu/termekkategoria/szauna_karbantartas/

Karácsony a szaunában: Sauna Boulevard Package №8

Hamarosan itt a karácsony, sokaknak nincs idejük ajándékokat nézegetni órák hosszat a karácsonyi lázban égő tömegben. Ez alkalomból szeretnénk megismertetni a Sauna Boulevard package №8 ajándékcsomagunkat. Nem kell tovább azon gondolkodnia, hogy mivel ajándékozza meg wellnessbe járó ismerőseit, vendégeit, üzleti partnereit, mert ebben a csomagban van, amit keres! Az elegáns, egyedi tervezésű csomagolásban négy féle atlanti-óceánból származó szauna masszázs só és egy finn szauna mézkrém rejlik.

Mit rejt a Mikulás puttonya?

Sauna Boulevard Spa & Boulevard Package №8 nagyszerű termékeket tartalmaz, melyek fokozzák a szaunázás élményét miközben olyan relaxációt nyújtanak, melyben még nem volt része soha.

A doboz tartalma:

 • Szauna masszázs só (4x 50 g)

Az Atlanti-óceánból származó sóból bőrbarát szauna masszázs só lett kifejlesztve. A négy sónak más illata van: érzéki rózsa, nyugtató levendula, vérpezsdítő eukaliptusz és trópusi vanília. A szauna rituálé első lépéseként érdemes a felmelegedett nedves testet gyengéden leradírozni az óceáni sóval. Kellemes illatuk a bőrön marad, míg a só ásványai táplálják és megújítják az egész bőr felületét.

 • Szauna mézkrém nyírfarügy kivonattal (1x125ml)

Fokozza a szaunázás élményét, miközben érzéki gyengédséggel táplálja, tisztítja és hidratálja a bőrt a szaunázás végén. A nyírfarügy kivonat megnyugtatja, puhává és bársonyossá varázsolja bőrét. Ez a Finnországból származó minősített természetes kozmetikum az északi természet gyümölcse.

 • Üzenet a Sauna Boulevardtól: a Szauna Rituálé lépésről, lépésre.

Miért №8?

Mert a doboz tartama legalább nyolc feledhetetlen Szauna Rituáléra elég.
Megvásárolható partnereinknél, illetve webshopunkon keresztül.

Itt van az ősz, itt van újra…


A Sauna Boulevard minden ősszel igyekszik megújulni és frissíteni a termékkínálaton, hogy a szaunázás élménye még gazdagabb és pihentetőbb legyen. Örömmel mutatjuk be idei új termékeinket, melyek már kaphatóak boltunkban és hamarosan a webshopon is elérhetőek lesznek. Ismerkedjünk meg közelebbről az újdonságokkal:

Szauna masszázs joghurt

A joghurt nem csak az egészséges és kiegyensúlyozott táplálkozás fontos része, hanem természetes alapanyagként szolgál bőrápoló termékekben is. A joghurtban található tejsavak segítenek helyreállítani a bőr savköpenyét, nyugtató és tisztító hatással vannak a bőrre. A szauna melegében pórusaink kitágulnak ennek következtében a hatóanyag gyorsabban szívódik fel. A szaunázás egyik mellékhatásaként bőrünk kiszáradhat, illetve érzékenyebbé válhat. Ezen segít a masszázs joghurt, mely hidratálja bőrünket és ellenállóbbá teszi a külső behatásokkal szemben. Minden bőrtípusra használható, azonban kerülni kell a krém szembe jutását, ezért nem ajánljuk az arcbőr kezelésére. A masszázs joghurtot, mivel nem étkezési célokat szolgál, nem szükséges hűtőben tartani, elég szobahőmérsékleten tárolni, napfénytől védett helyen. A szauna masszázs joghurt természetazonos illatanyagokat tartalmaz és jelenleg kivi, homoktövis, őszibarack és fekete ribizli illatban kaphatóak. A terméket nem csak szaunázáskor lehet használni, hanem fürdőnél vagy gyors zuhanyzásnál is.

Szauna masszázskrém
A szauna masszázskrémek mokka, rózsa és vanília illatban kaphatóak. A krém alapanyaga a közkedvelt shea vaj, mely könnyen felszívódik a bőrbe és hosszantartó hidratáló hatást fejt ki, illetve serkenti a bőr öngyógyító képességét. A shea vaj “titka”, hogy összetétele sokban hasonlít az emberi bőrt védő természetes emulzió összetételére. A masszázskrém lanolint, azaz gyapjúzsírt is tartalmaz, ami szintén kiváló hidratáló anyag száraz bőrre. A terméket a szauna joghurtoknál leírtak szerint szaunában és szaunán kívül is használhatjuk.

Cukros testradír
A cukros testradír a megvastagodott bőr felszínén található elhalt hámsejteket segíti eltávolítani. A hatására felszínre került friss bőr, puha és bársonyos lesz. A terméket a bőrbarát, természetazonos illatanyagok teszik még izgalmasabbá. Jelenleg kókusz, őszibarack, eper és trópusi vanília illatban kapható és bár az embernek kedve támad, hogy belekóstoljon, sajnos ezek a termékek nem ehetőek. A testradírt szaunázás előtt, után, közben és szaunán kívül is használhatja, például zuhanyzás közben.

Hogyan tartsuk karban szaunánkat? II. rész a szaunakövekről


A finn szauna üzemeltetéséhez elengedhetetlen kellék a szauna kő. A Sauna Boulevard által forgalmazott szauna kályhakő gondosan válogatott magas olivin tartalmú diabáz, mely Nyugat-Finnországból származik. Ez a mélységi magmás kőzet kiváló hővezető képességgel és hőkapacitással rendelkezik mind amellett, hogy jól bírja a gyakori hőváltozást. A szerkezete miatt kimagaslóan tartós, zúzottkőként útépítéshez is felhasználják. Az összes szauna kályhához használható és egyszerűen kezelhető.

Gondolta volna, hogy a szauna kövek rendszeres cseréjével pénzt takaríthat meg?
A kő porozitása nagyban befolyásolja a hővezető és hőtároló képességet, a friss még nem elaprózodott kövek jobban tudják felvenni és tárolni a meleget, így az új kövek:

 • A felmelegítés idejét lecsökkentik és ezzel energiát takarít meg
 • A rövidebb felmelegítési idő kevésbé terheli a fűtőszálakat, ezzel a kályha élettartamát meghosszabbíthatja

Milyen gyakran érdemes a köveket cserélni?
Ez nagyban függ a használattól és szaunázási szokásainktól. Magán szaunákban heti 2 alkalommal használva a szaunát évente, a közületi szaunákban pedig félévente lenne érdemes cserélni a köveket. Általánosságban elmondható, hogy ha a kövek felszínén elszíneződést látunk, vagy illatanyag mentes, tiszta vizes felöntésnél nincs jó illata a felszálló gőznek, akkor mindenképp érdemes cserélni, de legalább kivenni és megmosni a köveket.

Mire érdemes még odafigyelni a kövekkel kapcsolatban?
Győződjön meg arról, hogy a levegőnek van helye keringeni a kályhában és a kövek nem fogják szorosan közre a fűtőszálakat. Ehhez a szauna köveket lazán helyezzük a kályhába, akár óvatosan 5-10cm-ről ejthetjük is őket. A nagyokat a kályha aljára a kisebbeket a felszínére helyezzük. Így a szauna és a kövek is nagyon gyorsan felmelegednek. Fontos, hogy a felszínen lévő szauna kövek fedjék a fűtőszálakat, illetve ellenőrizzük, hogy a hőfokszabályzó, ne legyen túl magas hőfokra állítva.

Ha a köveket túl sűrűn helyezzük el a kályhában az több problémát is okozhat:

 • Egyrészt a kályha felfűtésekor a kövek tágulni kezdenek és az éles sarkok könnyen elnyírhatják a forró és ilyenkor kevésbé merev fűtőszálakat, vagy felületi sérülést okozhatnak, ezzel csökkentve a szál élettartamát. Fontos tudni, hogy sokkal kímélőbb a fűtőszálnak (is) ha a hőt nem közvetlenül a köveknek adja át, hanem a levegő közvetítésével.
 • Másrészt az így a meghagyott légrésekben kialakulhat a levegő szabad áramlása és a keletkezett hő a fűtőszálról távozni tud, nem önmagát fogja megsütni.
 • Harmadrészt a folyamatos hideg-meleg váltakozástól a kövek lassan aprózódni kezdenek, hasonlóan a sivatagok kialakulásához, és a túl szorosan elhelyezett kövek nem hagyják, hogy az elaprózódott törmelék a kályha alján kihulljon, így szépen lassan tömörödni kezd, míg végül elzárja a levegő útját, ami az előbb említett módon a fűtőszál élettartamát csökkenti.

Érdemes tehát időről időre kivenni, megmosni és újra rendezni a köveket még akkor is, ha nem cseréljük le őket.

A szaunaköveket webshopunkon keresztül is megvásárolhatja a következő linkre kattintva:
http://www.saunashop.hu/termek/sauna-boulevard-szauna-ko/

Hogyan tartsuk karban szaunánkat? I. rész

Itt a nyár, a legmegfelelőbb időszak hogy a szaunában „nagytakarítást” végezzünk. A szauna rendszeres karbantartása nagyon lényeges ahhoz, hogy szaunánk megfelelően és hosszú ideig funkcionáljon. Cikksorozatunkban ehhez szeretnénk hasznos információkkal és praktikus tanácsokkal szolgálni minden szauna tulajdonos számára.

A tiszta szaunapadokért

A szauna karbantartás fontos eleme a szauna padok tisztán tartása és felületkezelése. Erre nyújt megoldást az eukaliptuszos szauna tisztítófolyadék és a paraffin olaj. A két fázis elkülöníthető, ha nincs időnk mindkettőt egyszerre elvégezni akkor akár külön is megtehetjük.


A szauna tisztítófolyadék környezetbarát anyagokból készült, hatékony és gazdaságos, elég fél deciliter 5 liter vízhez. 100%-os eukaliptuszolajat tartalmaz, amely nem csak természetes tisztítóanyag, de kellemes illatot is biztosít a felületeknek. Használhatja szauna pad, fa lábrács, fürdődézsa de akár kád vagy csempe tisztítására is. Nedvesítse be a tisztítandó felületet és padkefével dörzsölje át. Hagyja hatni 5 percig, majd öblítse le tiszta vízzel. Ha a tisztító folyadék már nem elegendő a foltok eltüntetésére, akkor le is lehet csiszolni a padokat először durva, majd finom csiszolópapírral. A tisztítás vagy csiszolás után, mikor már a padok megszáradtak és por mentesek, kezelje le a szauna pad felületét paraffin olajjal. A paraffin olaj beszívódik a fa pórusaiba és segít a fa megóvásában. Ellenállóbbá teszi a kosszal és a nedvességgel szemben, így növeli élettartamát. Alkalmazható a lambérián is. Fontos, hogy mivel ezek a felületek bőrrel érintkeznek gyógyszerkönyvi minőségű, OÉTI engedélyes olajat használjon, mely oldószert, színezőanyagot nem tartalmaz. Használata egyszerű: egy puha ronggyal vagy kefével vigye fel az olajat a kezelni kívánt felületre, hagyja rajta 30-60 percig, majd törölje szárazra a felületet. A fa típusától függően a paraffin olaj hatására sötétebb, mélyebb árnyalatú lesz. A hatékony munkához elengedhetetlen a jó munkaeszköz. A Sauna Boulevard által forgalmazott kézzel készített kefe ideális a szauna padok tisztítására. A hosszabb szálakkal könnyen ki tudja tisztítani a lécek közötti részeket is. A kefe fa részét nyírfa kátránnyal kezelték, hogy tartósabb legyen, és jobban ellenálljon a szennyeződéseknek. A szálak 100%-ban növényi eredetűek. A szaunapad kefe két kivitelben kapható, középen hosszabb illetve oldalt hosszabb sörtével. Utóbbival könnyen hozzáférhet a pad és a fal közötti résekhez is.

A tisztító szett (paraffin olaj, tisztító folyadék, padkefe) webshopunkban ide kattintva most akciós áron 8.900 Ft-t kapható, ingyenes kiszállítással Magyarország területén. Használja a “szauna” kuponkódot a kosárnál, vagy a fizetési oldalon. A kupon csak tisztító szett vásárlása esetén vehető igénybe.

Biokompozit szauna dézsa és kanál szettek a Rento-tól

Praktikus és kellemes fogású szett érkezett a Rentotól. Strapabíró anyagból készül, így közületi szaunákban is bátran használható. Az ára igen kedvező a hagyományos fa dézsákhoz és kanalakhoz viszonyítva. Élénk színeivel és formájával dizájn szaunákhoz is kiválóan passzol.

A dézsába 5l víz tölthető. Használat után, főleg, ha illatanyagokat is kevert a vízhez, javasolt a dézsa és a kanál elöblítése tiszta vízzel, majd az alsó padon, vagy a földön fejjel lefelé hagyjuk megszáradni.

És, hogy mi a biokompozit? Egy igen érdekes anyag, mely a közeljövőben átalakíthatja a műanyagokról alkotott negatív képünket. Széleskörűen felhasználható ipari és lakossági termékekhez egyaránt.
A szetthez használt alapanyagot a finnországi UPM fejlesztette ki, mely élenjár a műanyagalapanyag gyártás modernizációjában. A fejlesztések célja nem csak a termék használat utáni lebomlásának elősegítése, hanem a megújuló nyersanyagforrások minél nagyobb arányú felhasználása. Azért nevezik biokompozitnak, mert alapanyagában természetes összetevők keverednek mesterséges anyagokkal. A faipari hulladékok felhasználásával cellulóz rostokat nyernek, melyet polipropilén szálakkal dolgoznak egybe, így nyerve egy kitűnő mechanikai tulajdonságokkal bíró anyagot. A cellulóz rostok jelentősen növelik a polipropilén merevségét és keménységét. Hasonlítanak a kőolaj alapú műanyagokhoz, de kevesebb energiafelhasználással és károsanyag kibocsátással gyártható, így ökológiai mérlege jobb. Az eljárás során megújuló energiákat is használnak ezzel is csökkentve a szén-lábnyomot. Az anyag számos előnyös tulajdonsággal bír: antibakteriális, újrahasznosítható, de végső esetben elégetve energiaforrásként is megállja helyét, toxikus mellékanyagok keletkezése nélkül. Az UPM elkötelezett a természet és az ökológiai szemléletű, fenntartható erdőgazdálkodás és fakitermelés iránt, ezért az UPM Formi alapanyagok rendelkeznek FSC® és PEFC™ tanúsítványokkal.

Többféle színben rendelhető webshopunkból, a SaunaShop.hu-ról erre a linkre kattintva.

NaTrue minősített komzetikumok a Mellistől

Napjainkban nagy a kínálat a bio- és natúrkozmetikumok terén, szinte minden drogériában és webshopban megtalálhatóak. Mielőtt rögtön a pénztárcánkba nyúlnánk és költekezni kezdenénk érdemes egy pillantást vetni a terméken szereplő összetevőkre. Nézzük meg továbbá, hogy a termék rendelkezik-e olyan minősítéssel, ami tanúsítja a termék minőségét és azt, hogy valóban természetes összetevőkből áll. Hogy mi megengedett és mi nem, azt a natúrkozmetikum minősítések irányvonalai, mint a BDIH Kontrollierte Naturkosmetik vagy a NaTrue határozzák meg. Sok gyártó azonban még nem veszi figyelembe ezeket a követelményeket. Az igazi natúrkozmetikum előállítók teljesen lemondanak a szintetikus zsírokról, olajokról, színezékekről és helyettük a növényi összetevőket választják, lehetőleg ellenőrzött biológiai művelésből. Az állati eredetű anyagok csak egyes esetekben megengedettek, mint a viasz és a méz.


A NaTrue-minősítésről
A NaTrue egy nemzetközi non-profit szerveztet, melynek európai natúrkozmetikai cégek a tagjai. Célja a természetes alapanyagú szépség- és bőrápolási termékek használatának elterjesztése, illetve megvédése. Hisz az ember és a természet közötti harmóniában, védi a környezetet, és odafigyel a természet adta kincsek környezettudatos kinyerésére. Ellenzi az állatokon való kísérleteket, ami a minősítés megszerzését kizáró ok. A minősítést a németországi IKW és a NaTrue szövetség ítéli oda az arra érdemes gyártóknak és termékeiknek. Az összetevők és feldolgozásuk módja alapján három minősítési szintbe sorolják a kozmetikumokat.

 • Az első szint esetén teljesülnek az alapkövetelmények. A felhasznált olajok 90 %-a természetes anyagokból kell, hogy álljon, a parfümöknek pedig 60%-a. Ha ezeknek mind megfelelnek, akkor már természetes kozmetikumnak nevezhetjük őket.
 • A második szint legalább 15 % százalékban feldolgozatlan növényi vagy állati eredetű természetes anyagot jelent. Ebből legalább 70%-nak ellenőrzött biológiai előállításból vagy gyűjtésből kell származnia.
 • A harmadik szint azt jelenti, hogy a termék legalább 20% -a feldolgozatlan növényi vagy állati eredetű természetes anyagot tartalmaz. Ebből legalább 95%-nak ellenőrzött biológiai előállításból vagy gyűjtésből kell származnia.

Alapvetően megengedett néhány természetazonos, laborból származó nyersanyag és természetközeli összetevő használata. Ezek tovább feldolgozható anyagok, mint pl. a tenzidek, de használatuk korlátozott, a termék tömegének maximum 15% lehet.
A NaTrue az egyik legszigorúbb és legmegbízhatóbb minősítés, amit egy kozmetikum kaphat. Aki értékeli a magas bio-arányt, legjobb, ha a harmadik szinten lévő terméket veszi.

Mire figylejünk a kozmetikumok kiválasztásánál?
Környezettudatos vásárlóként a következő anyagokat, összetevőket kellene elkerülni, ami a legtöbb kozmetikumban gyakran előfordul:

 • Az ethoxilált felületaktív anyagok széleskörűen használtak a kozmetikumokban, mint habosító anyagok, emulgeáló szerek és nedvesítő szerek. A gyártási folyamat során mérgező vegyi anyag keletkezik, az 1,4-dioxane, ami potenciálisan rákkeltő.
  A címkéken a “PEG” rövidítéssel, “polyethylene”, “polyethylene glycol”, “polyoxyethylene”, “-eth-”, vagy “-oxynol-”-lal azonosítják.
 • Ásványi olaj feldolgozásának melléktermékei, melyek befedik a bőrt, mint a műanyag. Ezzel eltömítve a pórusokat, gátolva a bőr méregtelenítő folyamatait, elősegítve az aknék és más rendellenességek létrejöttét. Lassítja a sejtfejlődést, idő előtti öregedést okoz. Emellett az ásványi olaj származékok szennyezettek lehetnek rákkeltő hatású PAH-okkal (Polycyclic Aromatic Hydrocarbonok). Ha lehet kerüljük a vazelin, paraffin olaj és viasz tartalmú kozmetikumokat.
 • Szulfátok, melyeket többnyire samponokban és tisztítószerekben használnak. Ezek komoly bőr irritációt és súlyos kiszáradást idézhetnek elő az arra érzékenyeknél. A szulfátok felelősek a termék habosságért, egyes fajtái rákkeltő hatásúak
 • Parabének, melyeket az 1920-as évektől széles körben használnak fel tartósítószerként kozmetikumokban és testápolási termékekben. Fő kockázatuk, hogy ösztrogénszerűen viselkednek és így károsítják a hormonrendszert.

Termékeink közül a Mellis kozmetikumai kapták meg a Natrue minősítést. Ennek megfelelően nem tartalmaznak:
-etilénoxylált PEG tartamú anyagokat, melyek gyengítik a bőrt
-pertolkémiai anyagokat, mint pl. paraffin, vagy más ásványi olajokat
-parabéneket, vagy más természetes alapú kozmetikában el nem fogadott tartósító szereket
-szulfátokat
-szintetikus színezékeket, parfümöket

Természetes kozmetikumok:

 • Arcmaszk fehér tőzegáfonyával, nyírfanedvvel és mézzel
 • Epres bőrradír tengeri homokkal, nyírfanedvvel és mézzel
 • Kézkrém lenmagolajjal és mézzel
 • Masszázskrém gomborkaolajjal, fehértőzeg és tőzegáfonya kivonattal
 • Élénkítő lábkrém mentával és mézzel
 • Ápolókrém áfonyával, nyírfanedvvel, mézzel és fehértőzeggel
 • Szauna méz mentás csokoládéval

Természetes kozmetikumok organikus összetevőkkel:

 • Arcmaszk mentás csokoládéval
 • Masszázskrém gomborkaolajjal, fehértőzeg és tőzegáfonya kivonattal
 • Mellis szauna mézkrém, fehértőzeg kivonattal
 • Mellis szauna mézkrém, mocsári szedermagokkal
 • Mellis szauna mézkrém, finn erdei fenyőkátránnyal
 • Mellis szauna mézkrém, eredeti finn tőzeggel
 • Mellis szauna mézkrém, nyírfarügy kivonattal

A termékek megvásárolhatóak a szauna webshopunkon keresztül erre a linkre kattintva.

Take a walk on Sauna Boulevard – Séta a Sauna Boulevardon

Újra Sauna Boulevard témanap a naphegyi Oxygen Wellness-ben 2014 április 10-én, csütörtökön. Aki eljön ezen a napon különféle szauna programokon vehet részt egy normál belépő áráért.

A panoráma szaunában tartott programok listája:

 • 8:00 – Sauna Boulevard feketeribizlis felöntés és hidratálás feketeribizlis szaunajoghurttal
 • 10:15 – Mellis mentás felöntés és borsmentás szaunasó bedörzsölés
 • 12:15 – Mellis áfonyás felöntés és hidratálás mocsári szedermagos szaunamézzel
 • 15:15 – Sauna Boulevard epres felöntés és gyümölcs illatú cukros bedörzsölés
 • 17:15 – Sauna Boulevard feketeribizlis felöntés és hidratálás feketeribizlis szaunajoghurttal
 • 18:15 – Mellis vadrózsás felöntés és rózsa illatú szaunasó bedörzsölés
 • 19:15 – Rento nyírfás felöntés, hidratálás Mellis nyírfa szaunamézzel és nyírfa virgácsolás
 • 20:15 – Sauna Boulevard epres felöntés és gyümölcs illatú cukros bedörzsölés
 • 21:15 – Mellis rozmaringos felöntés és hidratálás fehértőzeges szaunamézzel

A felöntések mellett jelentkezni lehet ingyenes masszázsra is, melyen a Mellis természetes kozmetikumait fogják használni a masszőrök. Csokoládés olaj, magvas gomborka olaj és magvas gomborka – fehértőzeg masszázs krémek közül lehet majd választani. Az ingyenes masszázsokra a férőhelyek száma korlátozott, ezért a regisztráció kötelező! Regisztrálni személyesen a recepción, online a varga.viola@oxygenwellness.hu e-mail címen, illetve az alábbi telefonszámok egyikén tudnak: +36-1-799-0404; +36-20-393-4219, +36-20-394-00-76. Érdemes mielőbb időpontot foglalni, nehogy elfogyjanak a helyek!

Amennyiben a témanapon használt termékek elnyerik tetszését és máskor is szívesen használná őket a helyszínen megvásárolhatóak lesznek.

Mindenkit szeretettel várunk az Oxygen Wellness Naphegyen április 10-én!

A nyírfanedv története, jótékony hatásai általában és termékeinkben

 

A nyírfa nedv évszázadok óta szolgál értékes italként az emberiség számára. Már a XIII. szászadban némely ázsiai népnél is használatos volt. A nyírvíz a szláv népek, a románok között is igen elterjedt ital, de isszák a lappok, svédek, finnek, észtek, votjákok, baskírok és különböző szibériai népek is. Észak-Eurázsiában a nyírvíz fogyasztása a hal- és húsfogyasztásnál fellépő skorbut ellensúlyozására szolgál. A magyar nyelvben fellehető változatos neve arra utal, hogy Magyarországon is igen elterjedt és kedvelt volt.Már a honfoglaló magyarok is fogyasztották, évente megcsapolták a nyírfákat, hogy az értékes nyírnedvhez jussanak. Később a nyírfa csapolásával még pezsgőt, nyírbort és nyírsört is készítettek a nedvből. A nyírfanedv különböző elnevezései: virics, nyírlé, nyírvíz, boza, csiger, nyirics. A nagy mennyiségű nyírvíz tárolására Székelyföldön a XV-XVII. században viricses kádat, vicses teknőt használtak. A háromszéki székelyek az egyik tavaszi ünnepén a legények és leányok csapatosan mennek ki az erdőbe, és táncolás, éneklés közben csapolják meg a nyírfákat.

Hogyan juthatunk nyírfanedvhez:

A nyírfanedv a nyírfa “vére”. Ez a különleges anyag egy évben egyszer gyűjthető és mindössze 3 hét áll rendelkezésre a csapolásra. Nyáron a nyírfák magukba szívják és elraktározzák a napfényből származó energiát és egyéb tápanyagokat. A felhalmozott energiát a gyökereikben tárolják, hogy a hideg téli időszak után tavaszra készen állnak az új növekedési időszakra. A nyírfaerdő tavaszi ébredését jelzi, ha letörünk egy ágat és az a törésnél csöpögni kezd. A nyírfavíz a gyökerekből az ágak felé áramlik, ha a fülünket a fa törzséhez szorítjuk hallani, lehet a nyírfavíz áramlását a fában. Egy régi finn népi megfigyelés szerint a nyírfavíz akkor kezd el keringeni a törzsben, amikor a hó teljesen elolvadt a fa körül. A csapolás úgy történik, hogy a nyírfába vagy mélyedést, gödröcskét vájnak, az abba összegyűlt levet kiszívják, vagy 5-8 cm mélyen meglékelik és csöveket raknak bele, amin keresztül kifolyik a nyírfalé. A fára ez nem káros, csupán a tápanyag egy része folyik ki és a meglékelt területek újra benőnek.

Összetevők:

A nyírfanedv rengeteg , olyan fontos összetevőt tartalmaz, ami a szervezetünknek szükséges: betulint, komplex szerves savakat (főként: nikotinsav, almasav, glutamin sav), ásványi anyagokat (makro elemek, mikroelemek, nyomelemek, főként: kálium, kalcium, nátrium, magnézium, mangán, foszfor, cink, réz), fruktózt, glükózt, aminosavakat, vitaminokat, proteineket, természetes erjesztő anyagokat, növényi fito vegyületeket, és fitoncidokat (antimikrobális szerves vegyületek, amit a növények termelnek saját „immunrendszerük” védelmére) tartalmaz kimutatható mennyiségben. A nyírfanedv egy magas biológiai hasznosulású, természetes élelmiszer.

Hatásai belsőleg és külsőleg:

A nyírfanedv szervezetben a belső egyensúly visszaállításában vesz részt. A méreganyagokat, salakanyagokat magába zárja, míg mikroszkopikus méretű részecske összetevőit a sejtjeink hasznosítják. Ioncsere képessége egyedülálló. A vizeletkiválasztó rendszer és az emésztőszervrendszer támogatója. Gyulladáscsökkentő, antibakteriális, és Vértisztító hatású. Tüdőbaj, vesebántalmak, ízületi kopások és reumás fájdalmak kezelésére is alkalmas. Erősíti az immunrendszert. Tisztítja a nyirokrendszert. Méregtelenítő és lúgosító hatást fejt ki az anyagcser felgyorsításával. Izotóniás italként működik, mivel könnyedén felszívódik, az izmokat oxigénnel látja el az anyagcsere folyamatokban. Természetes elemei segítik a test só – víz háztartásának fenntartását.

Külsőleg alkalmas a bőr, fejbőr és a haj ápolására. Táplálja, és sejtszinten hidratálja a bőrt, pH értékét egyensúlyba állítja felületi hámsérülések, sebek, bőrproblémák (pattanások, psoriasis, ekcéma). Továbbá a hajhullás, fejbőrzsírosodás, erős korpa képződés kezelésére is használható.

Termékeinkben:

Több kozmetikai termékünk új összetevője a nyírfanedv, ami Finnország tiszta és gazdag természetének hatóanyagai közé tartozik. A nyírfanedv gyümölcssavakat, ásványi anyagokat és vitaminokat tartalmaz, mely természetes életelixírt jelenthet bőrének.

További újítást jelent az új csomagolás és a NaTrue- természetes kozmetikum tanúsítványa, ami a kozmetikumaink hatékonyságáról és természetes összetevőiről tanúskodik.

A következő termékeink tartalmaznak vitamindús nyírfanedvet:

Mellis áfonyás ápoló krém- nyírfanedvvel és fehértőzeg kivonattal

 • Az áfonya gyengéden ápolja és védi a bőrt.
 • A fehértőzeg gazdag a regenerálódást elősegítő biológiai összetevőkben.
 • A nyírfanedv vitalitást biztosít a bőrnek.
 • A méz és cickafark olaj gondoskodnak a bőr védelméről.

Alkalmas a kéz, test, arc ápolására.

Mellis epres bőrradír-nyírfanedvvel, tengeri homokkal, mézzel és epermagokkal

 • A magvas gomborka omega zsírsavat tartalmaz, amely az egész test számára lehetővé teszi a hámlasztást.
 • A tengeri homok és az epermagok gyengéden radírozzák és tisztítják a bőrt.
 • Az eper és a réti legyezőfű antioxidáns, bőrújító hatású.

Használata: Használat előtt tisztítsa meg az arc felületét, majd körkörös mozdulattal masszírozza a nedves bőrbe. Használat után öblítse le vízzel.

Mellis fehértőzeges arcmaszk- nyírfanedvvel

 • A fehértőzeg kivonat, tőzegáfonya mag olaj és a nyírfanedv vitalizálja és bőrszövetet.
 • A méz és a réti legyezőfű gondoskodik a bőr védelméről

Használata: Megtisztított bőrön alkalmazza. Hagyja hatni 10-20 percig, majd öblítse le, vagy távolítsa el vattakorong segítségével.

Fontos megemlíteni, hogy a fentiekben felsorolt termékeink nem tartalmaznak ásványi olajat, parabént, mesterséges színezéket és illatot, ezért érdemes használat előtt fölrázni őket.

Csak biológiailag lebomló és környezet barát anyagokat tartalmaznak.

Források: http://magyarmegmaradasert.hu ; http://antalvali.com

A szauna masszázs só

A kíméletes, mégis alapos bőrtisztítás egyik leghatékonyabb alapanyaga a tengeri só. A sós tengervíz természetes fertőtlenítő hatásának köszönhető, hogy a bőrről eltűnnek az apró pattanások és pörsenések. A tengeri só nem csupán közönséges nátrium-klorid (NaCl), azaz kősó, hanem számos egyéb iont tartalmaz, többek között kalcium-, magnézium- és vasionokat, amelyeknek frissítő hatásuk van. Ezeknek köszönhetően javítják a sejtek anyagcseréjét, növelik az oxigénellátottságukat. Lelassítják az öregedési folyamatot a bőrben, segítenek kisimítani az apróbb ráncokat. A faggyúképződést is szabályozzák, ezzel a zsíros bőrűeknek különösen nagy segítséget nyújtanak.

A tengeri só, mint természetes testradír megszabadítja a bőrt az elhalt hámsejtektől, ezáltal feszesebbé válik. A benne található ásványi anyagoknak köszönhetően még a narancsbőr ellen is felveszi a harcot és fokozza a verejtékmirigyek működését, ezáltal segítve a méregtelenítést. A szauna melegében használva a kitágult pórusokon keresztül könnyedén szívódnak fel a nyomelemek és ásványi anyagok, amik a sóban találhatók. Így lehet a só bőrre gyakorolt jótékony hatását ötvözni a szauna pórusokat tágító, felszívódást segítő hatásával. Próbálja ki és az eredmény már az első alkalommal  önmagáért fog beszélni: puha és bársonyos bőr. Mindezek mellett a szauna masszázs só kiválóan segíti a bőr újra ásványozását is. A benne lévő magnézium antibakteriális hatású, a kalcium pedig enyhíti a viszketést.

A Sauna Boulevard masszázs sóinak különlegessége, hogy a tengeri sóhoz, a jojoba olaj és az e vitamin mellett, illóolaj is van keverve, így nem csak ápolja és radírozza a bőrt, de kellemes felüdülést hoz a léleknek is. Az illóolaj tartalom miatt némelyik típus színe eltérhet a tiszta fehértől.

Minden bőrtípusra alkalmazható.

A masszázs sókban lévő aromák és annak hatásai:

Levendula
Virágát évszázadokon keresztül használták, mint fájdalomcsillapító, görcsoldó, nyugtató, idegrendszert erősítő szer. Igen magas illóolaj-tartalma van, melyet lepárlással nyernek. Harmóniát teremt az emberben, látvány és illat együtt bűvöl el mindenkit, frissít, regenerál, felüdít és nyugtat egyszerre.
Aromaterápiában használva feszültségoldó, idegerősítő, nyugtató hatású. Enyhíti a fejfájást, a depresszív kedélyállapotot, segíti az elalvást, az alvászavarokat megszűnteti.

Jégmenta
Jótékony és nagyon eredményes hatásai vannak az érzelmi traumák kezelésénél. Frissítőként, izomlazítóként, görcsoldóként hat. Hatásos légúti megbetegedések, fejfájás, reumás fájdalmak esetén. Mindenféle gyengeség ellen ajánlott.

Borsmenta
Ezt az aromás illatú gyógynövényt már évszázadok óta használják emésztési zavarok, megfázás és fejfájás ellen. Számos, megfázással küszködő beteg tapasztalata szerint is, a borsmenta illékony mentolját belélegezve légzésük könnyebbé vált.

Eukaliptusz
Hagyományosan a légúti betegségeknél alkalmazzuk. Jó láz- és fájdalomcsillapító de ízületi-, izom- és mozgásszervi fájdalmakat is enyhíthet. Allergiás reakciókat válthat ki az arra érzékenyeknél. Növeli a koncentráló képességet.

Rózsa
Illata bensőséges, békés, kellemes hangulatot teremt, jó hatással van az ember lelkére. Depresszióoldó és nyugalmat adó. Növeli a nemi vágyat

Narancs
Feszültségoldó hatása jelentős, hangulatjavításra használható. Illata örömet és kellemes érzést kelt a legtöbb emberben.

Vanília
A vanília az egyik legnépszerűbb fűszer illata és aromája alapján. Felhasználási lehetőségei szinte korlátlanok, ápolja testünket és lelkünket. Nyugtat, oldja a feszültséget. Úgy tartják, hogy nemi vágynövelő hatása is van.

Aloe vera
Csillapítja a viszketést, gyulladáscsökkentő, nyugtató hatású. Hidratálja a bőrszöveteket, nemcsak a felszínen, hanem mélyrétegekben is. Védőfelületet képez, hogy ne száradjon ki a szövet, és a nedv ne tudjon gyorsan elpárologni. Illata inkább semlegesnek mondható, kellemes melegséggel tölti el az embert.

Citrom
Aromája légút tisztító és frissítő hatású. A citrom leve regeneráló, hidratáló, tonizáló hatású, használatával a bőr felfrissül, megújul, visszanyeri feszességét.

Kivi-jégmenta
A kivi friss gyümölcsös illata felüdülés a léleknek. Antioxidánsként segít megvédeni és megfiatalítani a károsodott bőrt. Ezt egészíti ki a jégmenta fertőtlenítő és frissítő hatása. Általában légúti megbetegedésekre és fejfájás ellen alkalmazzák. Ez a két aroma összekeverve felejthetetlen élményt nyújt az egész teste számára.

Natúr
Tisztított tengeri só, illat hozzáadása nélkül. Élvezze a tenger adta kincs jótékony hatásait. A hozzáadott jojoba olaj hidratálja és ápolja a bőrt. Visszaadja a tenger valódi sós illatát.

Használata: használat előtt zuhanyozzon le, majd a szaunában vigye fel testére a masszázs-sót. Amint izzadni kezd dörzsölje be testét a sóval. Fontos: A terméket rövid ideig hagyja hatni, majd alaposan öblítse le. Ne használja nyílt sebek esetén!

Összetevők: Földközi tengeri só, paraffin, jojoba olaj, illóolaj, E vitamin.

A szauna masszázs só 50g, 140g és 1kg-os kiszerelésben kapható üzletünkben és webshopunkban.

Mellis szaunaméz krémek

Ismerkedjen meg a sarkvidéki természet kincseivel, élvezze a mézédes életet!

A méz antibiotikum és gyulladáscsökkentő hatása ősidők óta ismert. Atopikus bőrproblémák (viszketés, száraz bőr, ekcéma) kezelésére jól alkalmazható, megnyugtatja az érzékeny területet. Emellett puhítja a bőrkeményedéseket, élénkíti a vérkeringést és enyhíti a reumás fájdalmakat. A szaunamézkrémek még jobban fokozzák a szaunázás élményét! A természetes méz tisztít, táplál és hidratál – mi más tehetne ennyi jót egyszerre?! Szaunázás közben a bőr felmelegszik és a pórusai kitágulnak. A szaunamézet ekkor érdemes felvinni. A méz gyakorlatilag beszívódik a bőrbe. A szaunázás után elég csupán vízzel magunkat leöblíteni. Ezek után szappan, tusfürdő vagy egyéb ápolókrémek használatára nincs szükség, hiszen a bőr a szaunamézkrém hatására már tiszta és hidratált. A szaunamézkrémek használata egyszerű. Nem ragacsosak, vízzel könnyen eltávolíthatóak. Az itt bemutatásra kerülő hat szaunakrém a mézes alapon túl, további más-más összetevővel – ennek köszönhetően – különböző alkalmazási területtel és hatással rendelkezik:

Mellis szaunaméz krémek

Szaunamézkrém nyírfarügy kivonattal
Finn szaunában hagyományos nyírfa tisztító hatású. E szaunakrém nyírfarügy kivonatot tartalmaz, amely gyengéden ápol, nyugtató hatású. Bőrét puhává és ragyogóvá varázsolja.

Szaunamézkrém mocsári szedermagokkal
Ez a szaunamézkrém mocsári szedermagokat tartalmaz, amelyek gyengéden radírozzák a bőrét. A propoliszkivonat kiegészíti a méz tisztító hatását. Ez a szaunamézkrém kiválóan alkalmas kézápolásra (kézmasszás), akár szauna nélkül is.

Szaunamézkrém finn sarkvidéki tőzeggel
Ásványi anyagokkal teli tőzeg csillapítja a duzzanatokat, izomlazító hatással rendelkezik, enyhíti az izomfájdalmat. Szaunázás nélkül is használható lábfürdőhöz.

Szaunamézkrém fehér tőzeggel
A fehértőzeg gazdag a szépségápolásban fontos szerepet játszó ásványi anyagokban. Bőrmegújító hatással rendelkezik, fiatalít és frissít.

Szaunamézkrém mentás csokival
A fenséges csokoládé hatékony bőrtápláló, visszaadja bőre rugalmasságát. A menta izgalmas, hűs hatást biztosít a szauna melegében.

Szaunamézkrém eredeti finn kátránnyal
Megnyugtatja és táplálja a bőrt. A kátrány, a rétilegyezőfű és a méz csillapítja a bőrirritációkat és segítik izmok ellazítását pl. sportolás után. A kátrány hagyományosan gyógyító hatással van a száraz bőrre.

Szaunamézkrémek masszázskrémként is alkalmazhatóak! Masszázs után a maradék krém nedves törölközővel könnyen eltávolítható.

A Mellis a termékek minősége mellett nagy hangsúlyt fektet a környezet védelmére is. A termelés minden fázisában nagy gondot fordít a természet hosszútávú fejlődési és fenntarthatósági elveinek betartására, az ökológiai egyensúly védelmére.

Mellis termékek nem tartalmaznak:

 • etilénoxylált PEG tartalmú anyagokat, melyek gyengítik a bőrt
 • petrolkémiai anyagokat, mint pl. paraffinolaj, vagy más ásványi olajokat
 • parabéneket, vagy más természetes alapú kozmetikában el nem fogadott tartósítószereket
 • szulfátokat
 • szintetikus színezéket, parfümöket

A termékeket állatokon nem tesztelték.

Újabb szauna virgács kezelés

Következő virgácsolási lehetőség:

2014. január 18-án szombaton az Akác-tanyán, Újlengyelben.
A Finn és füstös vályog szaunákban 13.00 és 21.00 óra között.

A kezelés több órás, személyre szabott program, amely az alábbi kezeléseket tartalmazza:

 • szaunasós testradírozás
 • virgácsos kezelés
 • szaunamézes kényeztetés.

A kezelések között van idő szaunázni a szauna világban, hűsölni a hidegvizes merülőmedencében, illetve pihenni és élvezni a természet szépségét. Program közben szaunateát és üditőket, valamint gyümölcsöt és kisebb falatkákat kínálunk. A végén könnyű finn vacsora, a méltán népszerűvé vált füstölt lazaccal, finn kenyérrel és salátával.

A program ára: 26.000 Ft / fő

A program csak abban az esetben indul, ha összejön a minimális létszám, azaz legalább 6 fő. A programot maximum 9 fő részére tartjuk egy napon. A programok időeltolásos menetrendben zajlanak és jelentkezéskor mindenkivel megbeszéljük a kezelések pontos kezdési időpontját.

Jelentkezés:
Erika Taipale, tel.: 06-30-678 5730 vagy e-mailen: saunaboulevard@gmail.com

Akác-tanya megközelítése:
Az Akác-tanya az M5-ös autópálya mentén közel félúton van Budapest és Kecskemét között.
Mind az autópályáról, mind a 4-es főútról a 405-ös útra kell letérni, ahonnan Újlengyelbe kanyarodhatnak tovább, majd a településen keresztülhajtva az Újlengyel végét jelző tábla után 100 méterre, jobbra kanyarodva a földúton még 300 méter az Akác Tanya. Pontos cím: 2724 Újlengyel, Hernádi dülő 18.


Nagyobb térképre váltás

Szauna virgács kezelés

Következő virgácsolási lehetőség:

2013.november 2-án szombaton az Akác-tanyán, Újlengyelben.
A Finn és füstös vályog szaunákban 13.00 és 21.00 óra között.

A kezelés több órás, személyre szabott program, amely az alábbi kezeléseket tartalmazza:

 • szaunasós testradírozás
 • virgácsos kezelés
 • szaunamézes kényeztetés.

A kezelések között van idő szaunázni a szauna világban, hűsölni a hidegvizes merülőmedencében, illetve pihenni és élvezni a természet szépségét. Program közben szaunateát és üditőket, valamint gyümölcsöt és kisebb falatkákat kínálunk. A végén könnyű finn vacsora, a méltán népszerűvé vált füstölt lazaccal, finn kenyérrel és salátával.

A program ára: 26.000 Ft / fő

A program csak abban az esetben indul, ha összejön a minimális létszám, azaz legalább 6 fő. A programot maximum 9 fő részére tartjuk egy napon. A programok időeltolásos menetrendben zajlanak és jelentkezéskor mindenkivel megbeszéljük a kezelések pontos kezdési időpontját.

Jelentkezés:
Erika Taipale, tel.: 06-30-678 5730 vagy e-mailen: saunaboulevard@gmail.com

Akác-tanya megközelítése:
Az Akác-tanya az M5-ös autópálya mentén közel félúton van Budapest és Kecskemét között.
Mind az autópályáról, mind a 4-es főútról a 405-ös útra kell letérni, ahonnan Újlengyelbe kanyarodhatnak tovább, majd a településen keresztülhajtva az Újlengyel végét jelző tábla után 100 méterre, jobbra kanyarodva a földúton még 300 méter az Akác Tanya. Pontos cím: 2724 Újlengyel, Hernádi dülő 18.


Nagyobb térképre váltás

Rento mosdókesztyű

A mosdókesztyű hatékonyan felpuhítja a bőrt. Alkalmas masszázsra és az elhalt hámsejtek eltávolítására is.

Anyaga: 100% pamut
Mérete: 14x24cm
Termékkód: 265141

Rento hátdörzsi

A hátdörzsi segítségével könnyedén meg tudja mosni egész hátát. A frottír anyagnak köszönhetően enyhén bőrradírozó hatású.

Anyaga: 100% pamut
Mérete: 65x15cm
Termékkód: 265144

Rento padkendő, fekete

Előmosott textil pamut és len keverékéből. Anyaga kellemes tapintású, jó nedvszívó és gyorsan szárad. Mosáskor 4%-nyit összemehet.

Anyaga: 50% len, 50% pamut
Színek:
Termékkódok:
50x60cm: 265137
50x150cm: 265139

Mellis masszázs krém magvas gomborka olajjal

A fehértőzeg, a tőzegáfonya és a gomborka olaj és a méz felejthetetlen masszázs élményt kínál Önnek. Nyugtatja a lelket, ellazítja a megfeszült izmokat, miközben táplálja és simává varázsolja bőrét.
A gomborka olaj gazdag omega-3 zsírsav forrás. A Camelina sativa (Magvas Gomborka) olaj több ezer éves múltra tekint vissza, már a rómaiak is előszeretettel használták. A fehértőzeget a Finnországban található feketetőzegből nyerik ki, a fekete színt eltávolítják, de a hatása változatlan marad: nyugtatja, ellazítja a fáradt, feszült izmokat.
A masszázsolaj könnyen felszívódik, a felesleg pedig egyszerűen letörölhető. Élsportolók és hivatásos masszőrök ajánlásával!

Termékkódok: 75ml (3843308), 1l(3843313)

Rento szappan, nyír, 150g

A nyír szauna szappan gyengéden és lágyan habzik. Növényi olajat tartalmaz a friss nyárfa és a korai nyári virágok illatával. A család minden tagjának ajánljuk.

Kiszerelés: 150g
Termékkód: 206791

Rento szappan, eukaliptusz, 150g

Az eukaliptusz szappan gyengéden és lágyan habzik. Növényi olajat tartalmaz, az eukaliptusz és gyógynövény illatával.A család minden tagjának ajánljuk.

Kiszerelés: 150g
Termékkód: 206792

Rento szappan, kátrány, 150g

A kátrány szauna szappan gyengéden és lágyan habzik. Növényi olajat tartalmaz, a füstös hagyományos szaunák hangulatát adja a fürdés ideje alatt, az egész család számára.

Kiszerelés: 150g
Termékkód: 206790

Sauna Boulevard szauna dézsa, 4l

Klasszikus finn szaunadézsa fenyőből. Műanyag betéttel és betét nélküli, teljes fa változatban is.

Szauna dézsa kezelése:
Használat előtt félórával töltse meg vízzel. Használat után a dézsát fordítsa fejjel lefelé és hagyja megszáradni. Ne tárolja semmiféle fűtőberendezés közelében!

Űrtartalom: 4l / 6l
Mérete: magasság: 15,5cm / 19cm, átmérő: 27cm


All content © Copyright 2018 by Sauna Boulevard – Spa & Bath Boutique.
Subscribe to RSS Feed – Posts or just Comments

WordPress Themes by Graph Paper Press